Articole in presa - Sebastian 'Tianu' Burduja

Articole

Tanarul intors in Romania ca sa schimbe lumea politica si sa faca business: Aici nu e usor, dar e acasa!

tianu.wallstreetIn tara cu a doua cea mai mare rata de migratie din lume, dupa Siria, sunt si tineri care se intorc acasa, hotarati sa schimbe lumea politica, sa faca business cu succes si investeasca in Romania experienta, cunostintele si viziunea acumulate in ani de studii sau munca in institutii de top. Pare o utopie, dar nu este. Sebastian Burduja, managing partner al Rise Consortium, este un astfel de exemplu. El a povestit ce planuri are, cum se vede Romania in acest moment si ce trebuie sa schimbam ca sa aducem tinerii inapoi in tara, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

“Vad permanent o efervescenta in societatea civila si in mediul de business, unde se intampla multe lucruri minunate. Exista si parti mai putin placute, ne lipseste din plin increderea in noi insine. Daca in America este ok sa esuezi si esti incurajat sa incerci, aici este o teama generala de a esua si chiar de a avea succes. Ne temem de cele mai mari victorii pe care le putem avea. Vad acest mindset in business, in sport si chiar in scoala, unde copiii nostri nu sunt incurajati sa puna intrebari sau sa verbalizeze opinii”, a declarat Sebastian Burduja.

 

Principalele obstacole care impiedica tinerii romani din strainatate sa fie antreprenori acasa, desi exista multe programe in acest sens in prezent, sunt legate de instabilitate fiscala si legislativa, lipsa infrastructurii, birocratie excesiva, sisteme invechite de educatie si sananate.

Sebastian recomanda tinerilor care iau in calcul intoarcerea acasa sa aiba un business plan foarte bine pus la punct, dar si o stare de anduranta, de lupta permanenta cu sistemul sau in contextul sistemului. “Aici nu e usor, dar este acasa!”, spune tanarul antreprenor.

El spune ca are si momente de indoiala, probabil aproape zilnic, in care se gandeste sa plece inapoi in SUA, tara in care a studiat si a muncit peste 12 ani. Cu toate acestea, are ca tinta sa ramana in tara si sa incerce sa schimbe lucrurile in mediul politic, de business si in societatea civila.

“Eu nu sunt un caz tipic, sunt dependent de aceasta tara si mi-am facut un fel de vis al vietii mele: sa pot sa faca din Romania o tara mai buna, in care copiii mei sa poata locui. Eu sunt categoric optimist, poate m-am molipsit de la americani, dar cred ca Romania este acum intr-un punct de cotitura, ce va avea un final fericit”, a mai spus Burduja.

Citeşte mai mult

Burduja e supărat! Nu poate prinde peştele cel mare în insula Belina!

belina.pesteleSebastian Burduja şi colegii săi de la PACT sunt probabil supăraţi după ce speranţele lor de a pescui peştele cel mare în iazul de pe Insula Belina s-au năruit. PACT solicitase CJ Teleorman – după ce Liviu Dragnea declarase că oricine poate merge la prins peşte în respectiva insulă – să-i permită organizarea unui concurs numit „Prinde peştele cel mare”.

Răspunsurile primite însă de la CJ Teleorman şi de la firma Tel Drum au arătat că lucrurile stau cu totul altfel. Mai jos comunicatul PACT şi răspunsurile respective:

PACT / Comunicat de presă / 12 octombrie 2017 

Liviu Dragnea a minţit. Consiliul Judeţean Teleorman confirmă: Nu se poate pescui pe Insula Belina fără acordul Tel Drum. Tel Drum: Nu vă putem pune la dispoziţie balta Belina

 În urmă cu două săptămâni, PACT a anunţat că doreşte să se implice în valorificarea potenţialului turistic al insulei Belina, identificat de Guvernul PSD şi Consiliul Judeţean Teleorman şi a iniţiat astfel demersurile pentru ca pe 15 octombrie, între orele 10 şi 17, să organizeze acolo concursul “Prinde peştele cel mare”.

Citeşte mai mult

europunkt: Interviu/ Sebastian Burduja, absolvent Stanford și Harvard: “La jumătatea exerciţiului financiar 2014-2020 rata de absorbţie a fondurilor europene este de 0,7%”

tianu.caesarRomânia se confruntă în continuare cu o rată scăzută de absorbție a fondurilor europene. Armonizarea târzie a legislaţiei românești cu normele europene, precum și lipsa unei viziuni pe termen lung, reprezintă doar câteva din cauzele care explică valoarea extrem de scăzută a accesării fondurilor europene.

O imagine de ansamblu este oferită de Sebastian Burduja, doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București, Managing Partner al companiei RISE Consortium, platformă globală de investiții dedicată dezvoltării României. Sebastian Burduja este co-fondator și președinte de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), membru fondator al Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Președinte al Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). El este absolvent al unui dublu masterat în Administrarea Afacerilor și în Politici Publice la Harvard Business School, respectiv la Harvard Kennedy School, și deține o diplomă de licență în Științe Politice de la Universitatea Stanford. În prezent este doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București. În interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt, Sebastian a analizat obstacolele şi provocările pe care le întâmpină România în vederea accesării fondurilor europene.

Vladimir Adrian Costea: Cum se situează astăzi România, în raport cu celelalte state membre ale UE, în privința accesării fondurilor europene? Cum a evoluat ritmul de accesare al fondurilor europene în România în ultimii ani?

Sebastian Burduja: Înainte de toate, trebuie să pornim de la un principiu economic de bază: economia unei ţări poate creşte sustenabil doar prin investiţii. Investiţiile creează locuri de muncă, duc la dezvoltarea infrastructurii, stimulează sectoare economice esențiale, precum cel al construcțiilor şamd. Potrivit unei analize a Fundației CAESAR din 2016,  necesarul de investiţii al României s-ar ridica undeva în jurul sumei de 120 de miliarde de euro, iar deficitul de finanțare ar fi de aproximativ 74 de miliarde de euro (chiar în contextul unei iluzorii absorbții de 100%). Ei bine, în contextul în care Guvernul României a înjumătăţit cheltuielile cu investiţiile publice, fondurile europene reprezintă o resursă extrem de preţioasă care se află la dispoziţia noastră.

Citeşte mai mult

epochtimes-romania: Sebastian Burduja: "România are şi Eroi. Suntem datori să ni-i amintim!"

marastiMăcar pentru o zi, românii ar trebui să vorbească despre Oamenii mari cu care ne mândrim, despre cei ce şi-au dat viaţa pentru ca România noastră de astăzi să existe, reaminteşte liderul PACT.

"România există datorită unor eroi", scrie, pe platforma de bloguri a publicaţiei Adevărul, liderul PACT, Sebastian Burduja, în opinia căruia "vorbim prea puţin despre cei care ne fac sau ne-au făcut mândri în lumea întreagă".

"România există datorită unor eroi. Eroi demni, repere de curaj, patriotism şi integritate. Eroi cu biografii care întrec şi cele mai spectaculoase scenarii de film. Eroi de care însă ştiu tot mai puţini români. Am susţinut mereu că vorbim prea puţin despre cei care ne fac sau ne-au făcut mândri în lumea întreagă.

Cei care ocupă locurile de cinste în memoria noastră colectivă şi în paginile manualelor de istorie şi nu numele irelevante care vor dispărea ireversibil în groapa comună a deţinătorilor vremelnici de funcţii. Astăzi, pe 19 august 2017, e rândul celor dintâi. Măcar pentru o zi, sacrificiul lor ne obligă să nu mai vorbim despre oamenii mici care ne fac de ruşine, ci despre Oamenii mari cu care ne mândrim. De unii poate aţi auzit, de alţii poate mai puţin. De ce tocmai azi?

În ziua de 19 august 1917, fix acum 100 de ani, în plin Război Mondial, au avut loc cele mai sângeroase bătălii dintre armata română şi cea a Puterilor Centrale. În mod miraculos, statul român (redus atunci doar la Moldova), a supravieţuit, iar Puterile Centrale nu au spart frontul, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina sau Polonia. Eroismul soldaţilor români este cu atât mai lăudabil luând în calcul situaţia ingrată în care au fost puşi de „aliaţii“ lor ruşi.

Citeşte mai mult

bugetul.ro: De ce este 19 august o zi specială pentru România! Să ne amintim

tianu100„România există datorită unor eroi. Eroi demni, repere de curaj, patriotism şi integritate. Eroi cu biografii care întrec şi cele mai spectaculoase scenarii de film. Eroi de care însă ştiu tot mai puţini români. Am susţinut mereu că vorbim prea puţin despre cei care ne fac sau ne-au făcut mândri în lumea întreagă”. 

Așa își începe editorialul Sebastian Burduja, liderul PACT, cel care deși a locuit 12 ani în SUA pentru a studia la Harvard și Stanford s-a întors acasă pentru a construi. El nu a uitat de ce 19 august este o zi pe care toți trebuie să o cinstim și a scris un editorial foarte bine documentat pe blogurile Adevărul.

„Cei care ocupă locurile de cinste în memoria noastră colectivă şi în paginile manualelor de istorie şi nu numele irelevante care vor dispărea ireversibil în groapa comună a deţinătorilor vremelnici de funcţii. Astăzi, pe 19 august 2017, e rândul celor dintâi. Măcar pentru o zi, sacrificiul lor ne obligă să nu mai vorbim despre oamenii mici care ne fac de ruşine, ci despre Oamenii mari cu care ne mândrim. De unii poate aţi auzit, de alţii poate mai puţin. De ce tocmai azi?

În ziua de 19 august 1917, fix acum 100 de ani, în plin Război Mondial, au avut loc cele mai sângeroase bătălii dintre armata română şi cea a Puterilor Centrale. În mod miraculos, statul român (redus atunci doar la Moldova), a supravieţuit, iar Puterile Centrale nu au spart frontul, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina sau Polonia. Eroismul soldaţilor români este cu atât mai lăudabil luând în calcul situaţia ingrată în care au fost puşi de „aliaţii“ lor ruşi. Din februarie 1917, schimbarea de regim din Rusia făcuse ca puterea să fie preluată de către Kerenski, care subminează grav disciplina armatei ruse. Se ajunge la situaţia fără precedent în istoria militară în care două divizii ruse de pe frontul românesc, a 13-a şi a 34-a, au încheiat înţelegeri scrise cu germanii, în care îşi luaseră angajamentul de a nu mai lupta. În mod incredibil, în convenţia respectivă, infanteria rusă s-a obligat să semnaleze nemţilor bateriile de artilerie rusă care ar deschide focul (artileriştii fiind mai puţin contaminaţi de spiritul revoluţionar), pentru a fi pedepsite de către inamic cu trageri de represalii. Acest gen de atitudine s-a văzut din plin şi în timpul luptelor din vara lui 1917. Astfel, pe 28 august, la Iveşti, divizia 124 rusă a rupt-o la fugă, fără să tragă un foc de armă, imediat ce a început înaintarea inamicului.

Citeşte mai mult

PSnews: Burduja iese la atac: ce arme aruncă PACT în luptă și de ce a dezamăgit USR

tianupsnews2Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Sebastian Burduja, președintele partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).

Șeful PACT a explicat un fenomen des întâlnit în rândurile partidelor noi, cu un discurs radical pro-schimbare: dispariția lor rapidă. În opinia lui Sebastian Burduja, cauza acestui fenomen o reprezintă atât lipsa de „oameni buni” (din pricină că aceștia sunt greu de convins să intre în politică), cât și apetența politicienilor pentru victorii rapide, facile.

„La nivelul societății românești, se resimte clar nevoia de nou, nevoia de reprezentare politică autentică, pe bune, din partea unor oameni corecți, din partea unor oameni competenți. Întrebarea e bună: de ce nu se pot coagula mișcări de astfel de oameni în alternative reale? Păi, pe de o parte, pentru că oamenii buni sunt foarte greu de convins să intre în politică. Ne plângem toată ziua de starea de fapt din România, stăm pe margine, comentăm, dar atunci când vine vorba să ne asumăm ceva și să venim cu un proiect, să venim cu implicarea aceasta într-o arenă foarte murdară, foarte puțină lume își asumă și acest pas. Apoi mai există problema asta a dorinței de a reuși într-un timp foarte scurt, care pe noi nu ne-a caracterizat; pe alții i-a caracterizat, a punctat Burduja.

În același context, liderul PACT s-a plâns de Uniunea Salvați România, care, deși a intrat în Parlament ca urmare a discursului ce promitea reforma clasei politice, a sfârșit prin a vâna voturi, dovadă stând însuși refuzul USR de a-și clarifica poziționarea ideologică.

„USR-ul – să recunoaștem – a venit peste noapte. Gândiți-vă că acum un an, în august, nu știu dacă se vehiculase ideea de USR (probabil abia începuse să se vehiculeze). Până la locale, nimeni nu a știut că va apărea USR. Or, să vrei să construiești un partid care să-și pună niște reprezentanți corecți în Parlament în câteva luni de zile e foarte complicat. Și atunci riști să eșuezi – ceea ce cred că se întâmplă zilele astea în tot felul de dezbateri interne (sterile / mai puțin sterile). Oricum: dezamăgești foarte mult electoratul pe care l-ai convins, poate, la un moment dat sau, cel puțin, și-a pus speranța în tine că, după 27 de ani în care au fost mințiți, a venit altcineva, fețe noi, acum ai cu cine… Deci și graba strică foarte tare în zona asta politică. Noi, ca PACT, am luat-o încet, metodic: procedură cu procedură, om cu om, sat cu sat, oraș cu oraș și așa o să mergem înainte și de acum încolo.

Citeşte mai mult

bugetul.ro: Absolvent de Stanford și Harvard critică aspru noua măsură PSD: „Proiectul pedepsește toți antreprenorii din cauza câtorva hoți!”

tianu100De la 1 ianuarie 2018 fiecare firmă va fi obligată să-și deschidă un cont separat de TVA, diferit de contul curent.  Astfel pe fiecare factură emisă vor fi menționate două conturi și se vor face practic două plăți. Este o nouă măsură cu care a venit Guvernul Tudose, dar care a supărat deja mediul de business din România.

Majoritatea critică decizia PSD pentru că susțin că ANAF nu are capacitatea să gestioneze acest proiect și se tem că nu-și vor recupera banii la timp și își vor bloca practic afacerile.

Sebastian Burduja, liderul PACT, singurul român care a absolvit Universitatea Stanford cu triplă specializare în Politică, Economie și Sociologie, fiind printre cei mai buni 15% studenți ai prestigioasei instituții, crtică aspru măsura luată de PSD.

Burduja a fost apreciat și de Harvard Business School, unde a absolvit în paralel două programe de masterat. S-a distins în 2009 și 2010 prin rezultate academice deosebite, inclusiv distincțiile „First Year Honors” and „Second Year Honors”, acordată celor mai buni studenți la Harvard Business School.

Iată ce spune acesta, care deși a candidat pentru un post de deputat în Neamț, nu a reușit să ajungă în Parlament. În schimb, foarte multe personaje certate pe viață cu școală încasează 10.000 de euro lunar pentru a ridica mână și vota legi pe care nu le înțeleg.

Citeşte mai mult

PSnews: Burduja speră în coagularea dreptei: Altfel, suntem condamnați la decenii de sărăcie!

tianupsnews1Liderul Partidului Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), Sebastian Burduja, spune că experiența dată de candidatura sa independentă la ultimele alegeri parlamentare,  în județul Neamț, a fost cea mai importantă lecție de viață de până acum.

Sunt bolnav de România!”, mărturisește Burduja, într-un interviu exclusiv PSNews.ro, fără a uita să amintească și faptul că țara în sine a ajuns bolnavă, ca urmare a politicilor neinspirate  duse împotriva populației

Trei luni de pregătire a campaniei electorale l-au adus pe Burduja față în față cu atitudinea ușor mirată a unor nemțeni care nu înțelegeau ce hram poate purta un candidat independent, dar rezultatul, chiar dacă nu a fost în măsură să îl propulseze în Parlament, i-a adus o recunoaștere a eforturilor depuse până și din partea adversarilor.

Eu vă pot spune că în ziua de după alegeri m-a sunat managerul de campanie al unui mare partid din România și mi-a spus că am obținut cel mai important rezultat din țară.

Vă expun argumentele lui. Sunt 7.00 de nemțeni care au votat un candidat independent. Județul Neamț este, probabil, cel mai sărac județ din România. Este județul de unde au plecat cei mai mulți români la muncă în afara țării, 68.000. Este un județ 65% rural. Este un județ în care PSD a rupt și la aceste alegeri. Este un județ în care 1 din 3 oameni întrebau ce e aia candidat independent. Nu mai văzuseră așa ceva”, își amintește președintele PACT.

Modelul politic îmbrățișat de acesta este unul de dreapta, și ca urmare a experienței dobândite în anii petrecuți pe meleaguri americane, iar probleme pe pe partea dreaptă a eșichierului politic nu îi sunt deloc indiferente.

Citeşte mai mult

PSnews: Sebastian Burduja, dezamăgit de starea școlii românești: Blocată în paradigma comunistă!

tianupsnewsInterviurile video PSnews.ro continuă miercuri, avându-l ca invitat pe Sebastian (Tianu) Burduja, fondatorul și președintele PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor), o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației
românești în NATO și UE.

În cadrul interviului, președintele PACT a dezbătut subiectul privind starea actuală a educației românești. Amintim că Sebastian Burduja este unul dintre tinerii de perspectivă ai României, un lider cu studii economice la Harvard care a lucrat la Banca Mondială, specializat în Dezvoltare Regională.

”Răspunsul la întrebarea de ce părăsesc tinerii România, ni-l dau chiar ei în fiecare zi. În fiecare zi primesc mesaje în care sunt întrebat cum am reușit să ajung la Stanford sau la Harvard, să studiez în SUA, sau cum poate Liga să îi ajute pe acești tineri să plece. Este un sentiment foarte dureros, e cel mai bun semn că în România lucrurile nu merg cum trebuie. România este a doua țară din lume ca rată a migrației externe, deci oameni care pleacă. Prima țară este Siria, dar știm cu toții că Siria este în mijlocul unui răzbi, este firesc să emigreze foarte mulți sirieni. Dar de ce suntem a doua țară din lume pentru că emigrează atât de mulți români? E clar că ceva nu se întâmplă cum trebuie în România. Tinerii pleacă din România pentru că își dau seama că asta e singura lor șansă. Știu n cazuri de tineri care au plecat în condiții foarte grele în țările nordice, dar lucrează noaptea inclusiv ca îngrijitori, la munca de jos, ca să poată să se susțină la o școală de muncă în Danemarca, să aibă o viață mai bună. De asta pleacă tinerii din România”, a susținut Sebastian Burduja.

Citeşte mai mult

bugetul.ro: Interesant! Care este de fapt principala problemă a infrastructurii românești

burduja4Sebastian Burduja, liderul PACT, a publicat o analiză extrem de interesantă pe republica.ro care arată care este de fapt principala problemă a infrastructurii românești.

„În decursul ultimelor săptămâni, numeroase voci din spațiul public, de la analiști la reprezentanți ai marilor agenţi economici au tras semnale de alarmă în legătură cu un fenomen cu adevărat îngrijorător (şi pentru anterprenori şi pentru noi toţi): prăbuşirea investiţiilor publice.

Cheltuielile statului român cu investițiile în primele şase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate faţă de perioada similară a anului 2016. Sunt date oficiale ale Ministerului de Finanțe: 6 miliarde lei (0,7% din PIB) în anul 2017 faţă de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB) în anul 2016. Şi asta în condiţiile în care, în aceeași perioadă, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei în 2016 la 6,3 miliarde de lei în prezent.

Nu trebuie să enumerăm toate avantajele pe care investițiile publice le aduc în economie: crearea locurilor de muncă, dezvoltarea infrastructurii, stimularea unor sectoare economice esențiale, precum cel al construcțiilor etc. E suficient pentru oricine să înțeleagă că o țară în care peste 70% din exporturi merg peste spre Vest are nevoie de o autostradă care să conecteze portul Constanța de Nădlac (și/sau de Borș).

Citeşte mai mult