Articole in presa - Sebastian 'Tianu' Burduja

Articole

bugetul.ro: Era roboților găsește economia românească între ciocanul disponibilizărilor și nicovala necompetitivității

burduja.bugetulO analiza extrem de interesantă și foarte bine documentată realizată de Sebastian Burduja, liderul PACT și totodată cel care a înființat Liga Studenților Români din Străinătate este prezentată în rândurile de mai jos. Acesta a revenit în țară, în urmă cu un an de zile, după ce își petrecuse ultimii 12 ani în SUA, unde a studiat la Harvard și Stanford și anunță un viitor promițător și pe scena politică românească.

”Pentru a ramane competitiva, Romania trebuie sa se adapteze si sa devina o parte esentiala a acestui nou context economic. Iar una dintre nevoile la care ar trebui sa raspunda urgent este cea a robotilor industriali. Datele Federatiei Internationale pentru Robotica publicate pe 16 mai 2017 arata ca Romania are nevoie rapid de 10.000 de robot i industriali pentru a ramane competitiva in Europa Centrala si de Est. Potrivit aceleiasi surse, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata din Europa Centrala si de Est, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

Cum sistemul lui Taylor, bazat pe sarcini standardizate, repetitive si riguros controlate nu mai este de mult unul care sa raspunda nevoilor unui mediu economic competitiv, atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punct de vedere al calitatii, Romania trebuie sa inteleaga urgenta trecerii la o noua paradigma de dezvoltare economica. Trebuie sa deblocam rapid forta de munca folosita in activitati repetitive si de valoare adaugata mica pentru a o putea folosi in activitati specifice noii economii. Cum?

Citeşte mai mult

Europunkt: Interviu cu Sebastian Burduja, absolvent Stanford și Harvard: “România continuă să fie a 17-a economie ca mărime din Uniunea Europeană”

tianu.europunktÎn cadrul recomandărilor specifice fiecărei țări din 2017, prezentate la 22 mai a.c., Comisia Europeană a avertizat România pentru abaterea semnificativă din 2016 de la traiectoria de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu. Cu această ocazie, Comisia Europeană a aplicat pentru prima dată această procedură, semnalând faptul că România trebuie să adopte măsuri necesare pentru realizarea unei ajustări structurale de 0,5% din PIB.

Chiar dacă România a înregistrat progrese semnificative, există în continuare numeroase obstacole și provocări pentru a stimula competitivitatea. Într-o economie aflată într-o continuă schimbare, este important să înțelegem cauzele și traiectoriile de evoluție ale dezvoltării economice în România, identificând în același timp, principalele clivaje și decalaje existente în societate.

O imagine de ansamblu este oferită de Sebastian Burduja, doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București, Managing Partner al companiei RISE Consortium, platformă globală de investiții dedicată dezvoltării României. Sebastian Burduja este co-fondator și președinte de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), membru fondator al Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Președinte al Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). El este absolvent al unui dublu masterat în Administrarea Afacerilor și în Politici Publice la Harvard Business School, respectiv la Harvard Kennedy School, și deține o diplomă de licență în Științe Politice de la Universitatea Stanford. În prezent este doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București. În interviul pe care l-a oferit lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt, Sebastian a analizat dificultăţile dezvoltării economice în România.

Citeşte mai mult

mesagerulneamt.ro: Sebastian Burduja cere anchetă în Ungaria și sancțiuni exemplare

burduja.mesagerulSebastian Burduja, Președintele PACT cunoscut în Neamț pentru candidatura sa ca independent la Camera Deputaților are o reacție care ar fi trebuit să existe la cel mai înalt nivel al statului român în cazul handbalistelor de la CSM București care au fost agresate la Budapesta. Poziția sa, una de bun simț, este formulată într-o scrisoare adresată ambasadorului Ungariei la București pe care o redăm integral.

„Scrisoare deschisă
Excelenței Sale, domnul Zakonyi Botond, Ambasadorul Republicii Ungare la București
Domnule ambasador,
Vă adresăm această scrisoare pentru a trage un semnal de alarmă asupra unui incident extrem de neplăcut, care pune într-o lumină nefavorabilă atât imaginea sportului ungar, cât și relațiile bilaterale dintre Ungaria și România. Avem convingerea că veți înțelege pe deplin că rolul acestui mesaj este unul constructiv și anume de a preveni un risc nedorit: escaladarea unor tensiuni create artificial între țările noastre.

Sâmbătă, în timpul partidei de handbal din Liga Campionilor dintre echipa ungară FTC-Rail Cargo Hungaria și echipa română CSM București, jucătoarele echipei bucureștene au fost victimele unor insulte grave și a unor gesturi condamnabile.
Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a antrenorului echipei CSM București, Per Johansson, una dintre jucătoarele echipei din România, Paula Ungureanu, a fost ținta unor agresiuni de netolerat în anul 2017: un grup de spectatori au aruncat în aceasta cu urină, brichete, monede și i-au adresat insulte deosebit de grave, cu tentă rasistă și xenofobă.

Citeşte mai mult

psnews: Umilirea echipei CSM București nu rămâne fără ecou

csmbucurestiEchipa CSM București a obținut o victorie zdrobitoare împotiva echipei adverse, FTC Rail-Cargo, însă jucătoarele echipei nu au apucat să se bucure prea tare, deoarece au fost ținta unor atacuri de neimaginat.

Redacția PSnews vă prezintă în exclusivitate scrisoarea deschisă pe care a elaborat-o președintele PACT pentru ambasadorul Ungariei la București  Zakonyi Botond, în care îi solicită sprijinul în clarificarea situației.

CSM Bucureşti s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în turneul Final 4 al Ligii Campionilor, după ce a obţinut o dublă victorie cu FTC Rail-Cargo, 30-25 în România şi 27-26 la Budapesta.

Potrivit unei postări pe o reţea de socializare a antrenorului echipei CSM Bucureşti, Per Johansson, una dintre jucătoarele echipei din România, Paula Ungureanu, a fost ţinta unor agresiuni  teribile: un grup de spectatori au aruncat în aceasta cu urină, brichete, monede şi i-au adresat insulte deosebit de grave, cu tentă rasistă şi xenofobă.

Mărturia integrală a antrenorului Per Johansson: „Isteria a fost totală! Am trăit două meciuri între două echipe est europene, două partide care mi-au adus lacrimi de bucurie în ochi, dar am fost descurajat de această lume bolnavă în care trăim, în care ura se dezvoltă pe zi ce trece.

În Ungaria nu se mai ascunde cel mai rău model de xenofobie şi fascismul este acceptat! A fost mai mult decât despre sport!
A fost despre două ţări, Ungaria şi România care se urăsc, o ură care a fost înfricoşător de reală. portarul nostru, Paula, a primit un litru de urină în cap, zece monezi şi trei brichete, iar 5.000 de nazişti ultras i-au transmis: du-te acasă animalo, ţiganco!”

Președintele FTC Rail-Cargo este un politician ungur, însă cu o influlență destul de mare în țara de origine.

Citeşte mai mult

Roman24: PACT, partidul cu sedii virtuale

burduja.roman24La București, la începutul acestei săptămâni, a avut loc Adunarea Generală a Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor, care zilele acestea a împlinit un an de activitate. Sebastian Burduja, președintele PACT a candidat pentru un nou mandat, pe care l-a și obținut, ținând cont de rezultatele bune pe care le-a avut cel mai tânăr partid, la alegerile locale și la cele parlamentare, unde cei doi lideri Sebastian Burduja și Andrei Carabelea au candidat ca și independenți. Sebastian Burduja susține că partidul este format din oameni care vor să schimbe sensul politicii în România, de la una care provoacă astăzi dezgust oamenilor la una în folosul cetatenilor.

Noua formațiune politică utilizează resurse financiare provenite doar din donațile membrilor săi și din cotizații. PACT are organizații în 15 județe ale țării. 

Principalele obiective pentru etapa următoare sunt, fără discuție, dezvoltarea partidului și pregătirea pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale. 

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor are în prezent 250-300 de membri cu adeziuni, dar și sute de simpatizanți. La Neamț filiala are 40-50 de membri. Interesant este faptul că aceasta este singura formațiune politică care are sedii doar în mediul on-line, întâlnirile membrilor săi având loc pe rețelele de socializare, la aceștia acasă sau la câte o cafenea, după cum hotărăsc filialele care au o independență totală.

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a reușit ca la Tămășeni să obțină și locuri în Consiliul Local. Pe Regiunea de Nord-Est a fost ales președinte Andrei Carabelea, cel de al doilea lider, care a candidat ca independent la Senat, la alegerile parlamentare de anul trecut, în județul Neamț. De reamintit faptul că Sebastian Burduja este unul din liderii carismatici ai partidului, care a părăsit un post la Banca Mondială pentru a se întoarce în România, unde încearcă să determine o schimbare.

Citeşte mai mult

epochtimes: Sebastian Burduja, reconfirmat în fruntea PACT

burduja.epochtimesPACT - una dintre cele mai noi formaţiuni de pe eşichierul politic - îl va avea în continuare în frunte pe Sebastian Burduja, fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi al CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiză Studenţilor şi Absolvenţilor Români.

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) şi-a ales conducerea în cadrul Adunării Generale desfăşurate duminică la Bucureşti, Sebastian Burduja fiind reconfirmat în funcţia de preşedinte al formaţiunii.

Membrii PACT au ales o structură de conducere constând din: preşedinte, prim-vicepreşedinte, secretar general, trezorier şi 11 vicepreşedinţi (câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României, respectiv trei pentru diaspora). De asemenea, în cadrul reuniunii de ieri au fost decise direcţiile de acţiune pentru anii viitori.

"Am avut alături delegaţi din toată ţara şi din diaspora, oameni de nota 10, care îşi asumă schimbarea #pebune a României. La un an de existenţă PACT, am făcut un nou Pact cu noi înşine şi unii cu alţii, un Pact pentru România: să împlinim visul României în 3D, democratice, dezvoltate şi demne. Am deplină încredere în acest grup de oameni extraordinari şi în generaţia asta de români "tineri" de toate vârstele (avem şi membri de 92 de ani), cetăţeni care vor şi pot să lupte pentru un viitor mai bun aici, acasă. Mergem înainte!", a declarat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Citeşte mai mult

bugetul.ro: Semnal de alarmă de la forumul de la Bruxelles: România ce face?!

burduja.bugetul2În acest moment, trei miliarde de oameni sunt online. În ultimul minut au avut loc patru milioane de căutări pe Google. Tot în acest minut, peste 400 de ore de conţinut video a fost încărcat pe net.

Sunt câteva date care ne arată că lumea, aşa cum o ştim, suferă schimbări profunde chiar sub ochii noştri. Suntem în pragul unei revoluţii tehnologice, iar o nouă eră industrială, a patra, stă să înceapă. Cum am putea defini această nouă eră?„.

Așa începe analiza extrem de interesantă și foarte bine documentată, Sebastian Burduja, liderul PACT și totodată cel care a înființat Liga Studenților Români din Străinătate. Acesta a revenit în țară, în urmă cu un an de zile, după ce își petrecuse ultimii 12 ani în SUA, unde a sudiat la Harvard și Stanford și anunță un viitor promițător și pe scena politică românească.

Iată ce povestește acesta despre Forumul organizat de German Marshall Fund (GMF) , care a avut loc recent la Bruxelles și ce soluții propune pentru România.

„O eră a acţiunii. Acesta a fost şi motto-ul Forumului de la Bruxelles de anul acesta organizat de German Marshall Fund (GMF). GMF este un think tank de importanţă globală care promovează cooperarea dintre America de Nord şi Europa pe linia Planului Marshall de după cel de-al doilea Război Mondial. Fondat în anii 70, German Marshall Fund finanţează proiecte pentru consolidarea cooperării transatlantice. Forumul anual al GMF este un eveniment de talie mondială, care aduce în atenţia publică principalele provocări ale lumii şi reuneşte lideri europeni şi americani marcanţi.

Citeşte mai mult

bugetul.ro: Sebastian Burduja, soluție pentru „criza partidelor”

burduja.bugetul1Sebastian Burduja, liderul PACT și totodată cel care a înființat Liga Studenților Români din Străinătate, a fost unul dintre cei care au protestat în fața Palatului Victoria împotriva OUG 13. Acesta a revenit în țară, în urmă cu un an de zile, după ce își petrecuse ultimii 12 ani în SUA, unde a sudiat la Harvard și Stanford.

După perioada petrecută în țară, Burduja crede că partidele trebuie reformate cu totul și vine și cu soluții în acest sens.

„Aşa cum am arătat anterior, partidele trebuie să ofere platforme deschise pentru generarea unor politici publice de impact. Un model de practică a marilor partide din Europa sau din SUA este cel al parteneriatelor cu institute politice afiliate lor, pe principii ideologice. Sigur, pentru asta trebuie să existe o asumare ideologică coerentă, exprimată de la nivel de idee până la nivel de măsuri concrete. Partidele românești au, în mare parte, aceeași ideologie: „de toate pentru toți, atât timp cât rămâne cât mai mult pentru noi înșine”.

Citeşte mai mult

IBTimes: Bad weather, high living costs and rising prejudice: Here's how Romanians see Brexit Britain

ibt-protestThis year Romania has been rocked by the biggest protests since the fall of communism in 1989, with up to 500,000 demonstrating against a government decree – since repealed – that legalised some forms of corruption. Rife corruption in Romania is a factor preventing many from repatriating and one that prompts them to leave for countries such as the UK in the first place.

Sebastian Burduja, Bucharest-based co-founder of the League of Romanian Students Abroad, however, isn't convinced that spiteful comments in the UK media about his compatriots will lead to any significant numbers of returnees, or prevent students who want to move there.

"We've seen this in the past, Italy had a wave of anti-Romania press a few years ago, I don't think that negative media coverage of Romanians in the UK is persuading people to repatriate," he says.

Citeşte mai mult

zch.ro: Piatra Neamț, o nouă seară de proteste în stradă

tianu.nemtDupă o perioadă de acalmie, protestele antiguvernamentale s-au reluat, în această seară (18 februarie), la Piatra Neamț. Locul de adunare nu a mai fost Teatrul Tineretului, ci Casa de Cultură. Manifestanții au fost puțini, în jur de 30 de persoane, și nu s-a mai plecat în marș.

Andrei Carabelea, organizatorul acestor întâlniri a spus că “vom continua și mâine, 19 februarie, de la ora 18:00. Sunt convins că vom fi într-un număr mai mare, pentru că deja știm că mulți nu au venit astăzi, pentru că aveau impresia că vom rămâne să protestăm doar duminica. E totuși responsabilitatea noastră să arătăm că suntem foarte atenți la ce «mișcări» fac pe viitor cei care alcătuiesc actualul guvern”.

Printre protestatari s-a aflat și Sebastian Burduja candidat independent la Camera Deputaților. “Sunt venit în Piatra Neamț pentru câteva evenimente de familie și am ținut foarte mult să particip cu soția și cu copilul nostru și la această acțiune civică. În ultima perioadă, am stat mult la București, pentru că urmez un doctorat. Important este să continuăm să transmitem acest mesaj că suntem cu ochii pe ei, pentru că acum dezbaterea este în parlament și bineînțeles temerea rămâne că vor încerca să treacă un text de lege similar prin parlament unde au majoritatea. În plus, pentru mine cel puțin, e o chestiune de principiu și de moralitate. Un guvern care generează cele mai mari proteste după revoluție și nu își dă demisia, e un guvern necredibil și față de cetățeni, și față de ambasade, și față de investitorii străini. Rămâne speranța că o să facă  ceea ce trebuie până la urmă și o să lase tot un guvern PSD-ALDE, dar nu acesta”. 

 

Articol publicat pe site-ul zch.ro.