14.12.2011 11:43

Unitate și responsabilitate

Am avut onoarea de a susține acest discurs la Conferința Leadership Studențesc, organizată pe 10 decembrie 2011, la Washington D.C.

Distinşi oaspeţi, dragi prieteni,

În calitate de Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate, am deosebita onoare de a vă ura bun venit la deschiderea Conferinței Leadership Studențesc în SUA! În primul rând, doresc să îmi exprim deplina gratitudine, în numele întregii echipe de voluntari LSRS, pentru sprijinul constant și substanțial pe care l-am primit din partea Ambasadei României în Statele Unite.  Acum un an și jumătate, unii dintre noi ne vedeam tot aici la lansarea oficială a Filialei LSRS-SUA. Iată că putem fi mândri încă o dată să regăsim o casă departe de casă, un colț de pământ românesc pe care ne simțim mai aproape de țară.

În același timp, vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici – invitați de onoare și studenți și absolvenți români – o prezență care conferă acestui eveniment o importanță aparte. Această conferință se desfășoară în primul rând sub semnul unității. Este un prilej rar și prețios de a aduna studenți și absolvenți români educați la cel mai înalt nivel în Statele Unite și de a construi noi punți între experții emergenți și cei consacrați ai diasporei românești.

La un nivel minim, întâlnirea noastră de astăzi va fi încă un pas înainte spre solidarizarea tinerilor români în jurul unor valori și idealuri comune – și nu-i puțin lucru! Prin această conferință, ca și prin nenumărate alte inițiative concrete, Liga noastră urmărește un obiectiv vital: coagularea studenților și absolvenților români de peste hotare într-o comunitate unită, de importanță strategică pentru dezvoltarea României. Mai mult, prin Forumul România Jună, care a avut loc vara trecută la București, cu sprijinul Băncii Naționale a României, LSRS a reunit pentru prima oară sub un proiect comun reprezentanți ai studenților și absolvenților români de pretutindeni – atât de peste hotare, cât și din țară.

În acest sens, continuăm să susținem premiza care a stat la baza Forumului România Jună și care motivează și reuniunea noastră de astăzi: în orizontul de timp 2030, generației tinere de astăzi îi va veni, inevitabil, rândul de a ocupa poziții de decizie în procesele de dezvoltare a României. Așadar, suntem noi pregătiți să ne asumăm construcția propriului nostru viitor? Mai mult, ne întrebăm cum va arăta România atunci când, peste ani, noi înșine vom preda ștafeta generațiilor următoare?

Sunt întrebări firești și simple, dar nu simpliste. La baza lor punem cele două principii fundamentale care, în opinia noastră, trebuie să caracterizeze eforturile generației noastre dacă vrem să avem o șansă în dezvoltarea României de mâine: UNITATEA și RESPONSABILITATEA.

Cred cu tărie că fiecare dintre noi este atașat profund de aceste două valori. Am amintit despre imperativul unității naționale și mai adaug doar atât: este suficient să privim la eșecurile ultimilor două decenii și să ne dăm seama că cea mai mare problemă a noastră, a românilor, în procesul de modernizare a țării a fost lipsa unității. Unitatea, democrația și patriotismul acela curat, fără excese naționaliste, sunt elemente fundamentale ale oricărui stat modern. Sperăm ca măcar generația noastră să-și poată asuma aceste valori, inclusiv mult blamata și devalorizata “dragoste de țară” care poate sta la baza sentimentului de unitate – pentru că altfel riscăm să distrugem mâine tot ceea ce am construit astăzi.

În egală măsură, promovăm ideea responsabilității individuale și colective care ne revine. Fără a ne asuma vreun merit special și fără ifose elitiste, să recunoaștem că fiecare dintre noi, cei prezenți aici, a primit de la viață mult și mult mai mult decât majoritatea tinerilor români –studiem la unele dintre cele mai bune școli din lume; muncim pentru cele mai inovative companii globale; trăim aici, în Statele Unite ale Americii, și învățăm să ne schimbăm mentalitatea de la cei care au perfecționat democrația și statul de drept.

Cei care au fost la România Jună își vor aminti acest citat: “Cui i s-a dat mult, i se va cere mult. Și cui i s-a încredințat mult, i se va cere și mai mult”. Și dacă ni se cere, avem responsabilitatea de a da ceva înapoi și de a da ceva înainte – vorba unei dragi participante aici prezente, pay it forward – țării noastre, României. Sunt convins că inclusiv acest sentiment al responsabilității ne-a îndemnat să ne adunăm astăzi aici și mai mult, ne îndeamnă în fiecare zi să păstrăm România aproape de noi și să încercăm să punem umărul, după puterile noastre, la un viitor mai bun pentru țară. Cunosc bine ceea ce fiecare dintre voi încearcă să facă pentru România — și sunt mereu impresionat de altruismul, dedicarea, profesionalismul și da, inclusiv patriotismul vostru.

Speranța noastră este ca această conferință să abordeze două teme majore: reorientarea spre România și diplomație publică românească în Statele Unite. Cred că nu mai trebuie să subliniem importanța lor. Fac o singură precizare: veți observa că am folosit cuvântul reorientare spre casă și nu întoarcere acasă pentru că în viziunea noastră putem contribui la lucruri pozitive pentru România de oriunde în lume. În plus, nimeni nu poate impune nimănui întoarcerea acasă și nici măcar întoarcerea spre casă. Nu-i o datorie, ci o alegere.

Fără a ne crea iluzia că după câteva ore de discuții vom rezolva cele două teme de discuție pe care le vom aborda, credem în continuare în utilitatea acestui demers. Sperăm că vor fi discuții libere, deschise și mai ales sperăm că la finalul zilei ne vom putea asuma împreună anumite proiecte concrete, fie că este vorba de noi modalități de promovare a imaginii României în SUA, fie că vom începe creionarea unui pachet de măsuri necesare pentru facilitarea contribuției tinerilor români din străinătate la procesele de dezvoltare a României.

Organizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă fără sprijinul oferit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În mod special, doresc să mulțumesc încă o dată Domnului Ambasador Adrian Vierița, domnului Adrian Tudorache, și întregii echipe a Ambasadei.

Mulțumiri din suflet tuturor voluntarilor Ligii care au trudit în organizarea acestui eveniment – în mod special, domnului Dan Nechita, Secretar General LSRS, Dianei Hașegan, VP Proiecte LSRS, și întregii echipe LSRS-SUA (mulțumiri speciale lui Paul Marin pentru eforturile pe plan local).

Mulțumesc mult și colegilor noștri din România care au trudit de la distanță pentru a face din această conferință un succes — Dragoș Roibu, Sorana Șerban, Adina Vințan, Maria-Magdalena Manea, Diana Arhir și alți dragi colegi pe care îi avem alături astăzi, cu sufletul.

Vă mulțumesc tuturor, din nou, pentru participare și declar deschise lucrările conferinței Leadership Studențesc în SUA!