Acest drum mă poartă înainte spre România - Sebastian 'Tianu' Burduja

Acest drum mă poartă înainte spre România

Acest drum mă poartă înainte spre România

tianu 3

1.    În ce constau aptitudinile necesare unei cariere internaționale? În viziunea mea, succesul depinde de trei calități: competență, putere de muncă și caracter. Toate sunt necesare pentru a reuși în carieră, mai ales într-un mediu global mai competitiv ca oricând.

2.    Ce ați învățat bun aici și ce ați învățat bun și util în străinătate? Ceea ce am învățat peste hotare s-a suprapus peste o fundație solidă formată în țară. O spun de fiecare dată cu deplină convingere și recunoștință: datorez aproape totul României! 

Mai întâi, educația primită în familie, de la părinți și de bunici (două dintre bunici au fost învățătoare, iar bunicul a fost preot în Neamț și Bacău timp de peste 60 de ani). Apoi, educația din școala primară, gimnazială și de la liceu. Am avut parte de dascăli extraordinari, oameni care și-au iubit meseria și au muncit enorm, pe salarii de nimic, pentru a forma competențe și caractere. Cinste și recunoștință lor! Totodată, în America mi-am desăvârșit pregătirea academică la Stanford și Harvard, luptând zi de zi pentru a fi printre cei mai buni. Societatea americană are o doză molipsitoare de: optimism, încredere în forțele proprii și în ceilalți membri ai comunității și convingere fermă că viitorul aparține celor care muncesc mai mult și mai bine – oricine poate reuși, acesta este the American dream.

3.    Ce este, din pc dvs de vedere, un om inteligent? Ce anume face talentul și succesul în breasla dvs? Care ar fi calitățile? Inteligența este de multe feluri. În societatea de azi, un EQ mare este cel puțin la fel de important ca un IQ pe măsură, iar sistemele educaționale ar trebui regândite pentru a modela toate aceste abilități. În ultimă instanță, dovada inteligenței unui om este modul în care își trăiește viața, până în ultima clipă. Dacă atunci poate să-și spună, trăgând linie, că lasă în urmă o lume mai bună prin munca și exemplul său, atunci se poate spune că lumea pierde un om valoros și inteligent. În cuvintele străbunicului meu: „om ești până la groapă; după asta, rămân faptele”.

4.    Care e combinația talent –muncă ce poate duce la o carieră internațională de succes? Mai mult noroc, talent sau muncă? Dintre cele trei elemente menționate, munca trebuie să fie pe primul loc. Malcom Gladwell a publicat o carte pe care o recomand tuturor cu încredere – Outliers.Argumentul principal, dovedit prin nenumărate exemple concrete, este că secretul succesului stă în capacitatea noastră de efort, exprimată prin zeci de mii de ore de „antrenament”. Talentul și norocul pot influența, uneori, anumite rezultate. Însă pe termen lung cine este dispus să muncească până la epuizare, cu spor și inteligență, va ajunge întotdeauna mai departe decât cel talentat dar leneș. Cât despre șansă, revin la celebrul citat din Thomas Jefferson: „Cred în noroc. Cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc.”

5.    Ce ați face diferit, dacă ar fi să o luați de la capăt în țara unde ați ajuns? Fără regrete: aș merge pe același drum în carieră și în viața personală. Am convingerea, totodată, că acest drum mă poartă, pas cu pas, înapoi (de fapt, înainte) spre România. Știu ca ziua revenirii acasă este aproape, ceea ce îmi dă putere și speranță – pentru că ce poate fi mai frumos decât să îți croiești un drum în țara ta, păstrând definiția inteligenței ca măsură a faptelor tale?

Interviu publicat în revista Psychologies: http://www.psychologies.ro/cunoaste-te-2/job/romani-destepti-de-prin-strainatate-2144614