bugetul.ro: Sebastian Burduja, soluție pentru „criza partidelor” - Sebastian Burduja

bugetul.ro: Sebastian Burduja, soluție pentru „criza partidelor”

bugetul.ro: Sebastian Burduja, soluție pentru „criza partidelor”

burduja.bugetul1Sebastian Burduja, liderul PACT și totodată cel care a înființat Liga Studenților Români din Străinătate, a fost unul dintre cei care au protestat în fața Palatului Victoria împotriva OUG 13. Acesta a revenit în țară, în urmă cu un an de zile, după ce își petrecuse ultimii 12 ani în SUA, unde a sudiat la Harvard și Stanford.

După perioada petrecută în țară, Burduja crede că partidele trebuie reformate cu totul și vine și cu soluții în acest sens.

„Aşa cum am arătat anterior, partidele trebuie să ofere platforme deschise pentru generarea unor politici publice de impact. Un model de practică a marilor partide din Europa sau din SUA este cel al parteneriatelor cu institute politice afiliate lor, pe principii ideologice. Sigur, pentru asta trebuie să existe o asumare ideologică coerentă, exprimată de la nivel de idee până la nivel de măsuri concrete. Partidele românești au, în mare parte, aceeași ideologie: „de toate pentru toți, atât timp cât rămâne cât mai mult pentru noi înșine”.

Așa-zise think-tank-uri există în România, inclusiv prin implicarea financiară a unor fundații străine, dar sunt în bună parte forme fără fond. Mărturie stă faptul că programele politice sunt adesea făcute pe genunchi, cu câteva luni înaintea alegerilor, de către autori mai mult sau mai puțin necunoscuți, fără consultări publice și fără dezbateri reale. În ciuda existenței a unor astfel de institute, am asistat recent la cazuri absurde precum cel în care președintele principalului partid de guvernământ susţine că este singurul care cunoaște programul de guvernare. Am rămas, probabil, în paradigma liderilor providențiali care trebuie să le știe pe toate. Aici e suficient să lucrăm cu partenerii externi, cu fundațiile și institutele afiliate partidelor occidentale și să-i lăsăm să ne prezinte cum se organizează acolo sesiuni de lucru cu experții, town halls, forumuri, dezbateri etc. Și să ducem politica la nivel local, construind politicile de jos în sus, nu invers (mai multe despre asta la secțiunea „organizare”). Cert este că fără o regândire profundă a acestei dimensiuni ne vom scălda mulți ani de-acum înainte într-o mocirlă confuză, fără ideologii, fără idei și fără soluții”. a spus Sebastian Burduja.

Articol publicat pe bugetul.ro

Articol complet disponibil pe site-ul Republica

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.