CampusNews: Absolvent de Stanford si masterand la Harvard: "Acele reforme care s-au realizat in Romania pe domeniul anticoruptiei au venit ca rezultat al presiunii dinspre Bruxelles" - Sebastian 'Tianu' Burduja

CampusNews: „Acele reforme care s-au realizat in Romania pe domeniul anticoruptiei au venit ca rezultat al presiunii dinspre Bruxelles"

CampusNews: „Acele reforme care s-au realizat in Romania pe domeniul anticoruptiei au venit ca rezultat al presiunii dinspre Bruxelles"

ti 7

Face un MBA la Harvard Business School si un masterat in Politici Publice la Harvard Kennedy School. A absolvit Stanford-ul cu teza de onoare "Intre speranta si deziluzie: Coruptia in Romania Post-Comunista, 1990-2008". Este presedintele si unul din membrii fondatori ai Ligii Studentilor Romani in Strainatate. Sebastian Burduja vorbeste intr-un interviu CampusNews, despre avantajele sistemului educational american si ce are de gand sa faca dupa ce-si termina studiile la Harvard.

Ce-am studiat la Stanford?

M-am specializat in Stiinte Politice si ca subspecializari in Economie si Sociologie. A fost o experienta unica si-o sansa unica de a ajunge acolo pana la urma. Sunt 4 ani intr-un loc absolut fantastic. Pentru cei care n-au fost, este un mic paradis, un mic bubble, cum zic americanii, un balon in care, pe langa faptul ca sunt palmieri si vremea este aproape tot timpul anului foarte buna, exista si un centru real de excelenta: profesori foarte buni, mentori, colegi extraordinari din toata lumea. E aceea experienta a colegiului american, nu neaparat cea pe care o vedem in filme, exista si petreceri, viata sociala, si in plus, o viata academica extrem de riguroasa pana la urma. 

Cum a fost procesul de admitere la Stanford

A fost un proces greu, in general, asa cum il gasesc mai toto romanii care pleaca in strainatate. Eu nu am fost olimpic national, am participat la diverse olimpiade pana pe faza municipala, dar nu pana la ultimul nivel, si nici nu ma consider un geniu. Cred ca e un exemplu ca se poate pana la urma. Cere multa munca pe recomandari, pe eseuri si pana la urma, cred ca cel mai important lucru este sa ai un motiv bun sa vrei sa ajungi acolo, sa-i convingi cu o poveste originala unde ai fost, unde esti si unde vrei sa ajungi, iar Stanford trebuie sa joace un rol pana la urma in acest puzzle care este viata fiecaruia dintre noi. Stanford, harvard, poate fi orice universitate pana la urma. 

Ce a contat in procesul de selctie la Stanford

Toate au contat. Si e un lucru bine de stiut pentru cei care vor sa aplice. Dosarul trebuie sa fie cat mai complet, nicio componenta a acestui dosar nu poate fi deficitar, pentru ca comitetul de admitere atat asteapta, sa gaseasca un eseu scris mai neglijent, sau o recomandare mai rea ca sa ia tot dosarul si sa-l puna deoparte. Tinerii care vor sa aplice trebuie sa acorde atentie aproape egala intre toate aspectele dosarului.

De ce mi-am dorit Stiinte Politice la Stanford

E o pasiune mai veche a mea, in principiu legata de istorie. Mi-a placut istoria invatata in sistemul educational romanesc, am fost si la cateva olimpiade pe acest subiect. Si, plecand la Stanford, am facut putin research asa cum fac toti cei care vor sa plece la studii, si mi-am dat seama ca sunt cativa profesori extraordinari acolo pe stiinte politice si chiar identificasem eu un scop de a lucra cu un profesor care se numeste Larry Diamond. 

Larry Diamond e probabil e cel mai apreciat academician, profesor doctor pe subiectul Studii democratice, democratie, consolidarea sistemelor democratice, si mi-am dorit foarte mult sa invat de la el. 

Continuarea articolului: http://www.campusnews.ro/stiri-news-8215589-video.htm

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.