Capital.ro: Cum poţi ajunge să studiezi la Harvard - Sebastian 'Tianu' Burduja

Capital.ro: Cum poţi ajunge să studiezi la Harvard

Capital.ro: Cum poţi ajunge să studiezi la Harvard

d

Harvard este cea mai prestigioasă universitate din lume. Mai mult de jumătate din cei care au terminat studiile la Harvard Business School au ajuns manageri, iar printre cele mai cunoscute figuri internaţionale care au călcat pragul acestei universităţi se numără John F. Kennedy, John Kotter, cel mai cunoscut guru de leadership din lume la ora actuală, actualul preşedinte american Barack Obama sau secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să ajungi să studiezi acolo şi care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi? capital.ro a stat de vorbă cu unul dintre cei doi români care în prezent urmează studii la Harvard.

Cine se poate îndrepta spre Harvard Business School?

Cei care au senzaţia că Harvard este o universitate în care studiază doar tineri cu ochelari cu "lentile-borcan" se înşeală. HBS nu este numai pentru genii sau oameni supra-dotaţi şi nu este numai pentru cei cu mari posibilităţi materiale. În principiu, orice tânăr român care se pregăteşte cu minuţiozitate pentru admitere, care a acumulat experienţe profesionale solide şi rezultate academice de excepţie şi care îşi doreşte cu adevărat să studieze la HBS poate avea şansa de a ajunge acolo, ne spune Sebastian Burduja, care este student nu la unul, ci la două mastere la Harvard: un MBA şi un master pe politici publice.

HBS nu este numai pentru tineri cu pregătire în domeniul afacerilor. Comitetul de admitere se străduieşte în fiecare an să selecteze o serie diversă, astfel că printre cei care fac un MBA la Harvard se regăsesc numeroşi bancheri, economişti, brokeri, consultanţi, dar şi persoane cu pregătire atipică: ofiţeri de armată, medici, sociologi, psihologi, sau analişti politici.

Ce faci înainte de procesul de admitere

O pregătire serioasă a procesului de admitere începe întotdeauna cu o etapă de documentare. Studentul trebuie să se informeze în amănunt despre HBS: programele şi bursele oferite, cursurile cele mai interesante, profesorii cei mai buni pe domeniul de interes. Aceste informaţii sunt absolut esenţiale pentru a înţelege mai bine motivele pentru care se doreşte admiterea la HBS, dar şi pentru pledarea acestor motive prin eseurile specifice şi interviurile din fazele ulterioare.

Se recomandă întocmirea unui dosar virtual în care să fie adunate toate informaţiile relevante cu privire la HBS, obţinute din diverse surse: online, de la studenţi sau absolvenţi HBS, de la diverşi profesori sau de la secretariatul universităţii, şi inclusiv prin participarea la evenimente de prestigiu cum ar fi târgul educaţional RIUF de la Bucureşti.

După etapa de documentare, cei interesaţi de admiterea la HBS vor putea decide dacă îşi doresc cu adevărat să studieze acolo, dacă li se potriveşte mediul social şi academic de acolo şi dacă pot obţine finanţarea necesară pentru studiile lor.

Continuarea articolului: Cum poţi ajunge să studiezi la Harvard

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.