didactic.ro: Cum se vede învăţământul de la Oxford sau Harvard - Sebastian 'Tianu' Burduja

didactic.ro: Cum se vede învăţământul de la Oxford sau Harvard

didactic.ro: Cum se vede învăţământul de la Oxford sau Harvard

cursuri

Studenţii noştri plecaţi la universităţi din străinătate spun că învăţământului românesc îi lipseşte practica. 

Prin intermediul celor mai buni studenţi români care studiază la universităţi de prestigiu din străinătate, EVZ încearcă să surprindă care sunt diferenţele dintre sistemul nostru de învăţământ şi cel de afară. Cea mai importantă concluzie este că de la cursuri până la timp liber, de toate se ocupă universitatea. 

La Oxford, în campus ai totul la cinci minute distanţă

Andrei Ilie studiază medicina la Oxford. Imediat după ce a terminat Facultatea de Medicină din Bucureşti, a reuşit să obţină o bursă la doctorat. Adrian spune că la Oxford este diferit şi sunt multe avantaje: „Sunt mulţi profesori care te pun să înveţi cât mai multe cursuri, iar multe dintre in forma ţiile acelea nu sunt imediat necesare”.

Despre viaţa în campusul de la Oxford, studentul Ilie spune că „poţi câştiga o groază de timp”, universitatea îţi oferă cazare, masă, dar şi un mediu social foarte dezvoltat.

„Ai totul la o distanţă foarte mică. Practic, poţi să te duci la laborator, în 10 minute eşti acasă, mănânci, în 5 minute ajungi la sală, ai exersat o oră, apoi în alte 5 minute ajungi la cinematograf şi, în scurt timp, eşti înapoi. Este totul comasat pe o arie de 1-2 kilometri şi ai aproape tot ce îţi doreşti pentru studiu şi pentru relaxare”, explică studentul.

Rolul profesorului face diferenţa

Sebastian Burduja studiază în America din 2004, iar acum face în paralel două mastere la Harvard. Din punctul său de vedere, profesorul are un rol foarte important: „Profesorul este mai mult decât un personaj care lecturează şi împărtăşeşte din experienţa sa. Este un mentor în adevăratul sens al cuvântului, care îşi face timp să se întâlnească cu studenţii după ore. Unul dintre profesorii de la Stanford, Larry Diamond, un analist politic celebru, care abia are timp pentru dânsul, m-a chemat la el acasă să discutăm pe diverse subiecte. Astfel de exemple, de devotament pentru studenţi, fac o mare diferenţă, te inspiră, îţi dau încredere.”

„Cine nu învaţă este prins şi se face de ruşine”

La Harvard, deşteptarea unui student sună la ora 6.00 jumătate dimineaţa. „După ce se pregătesc studenţii, la 7.oo jumate începe o întâlnire de grup restrâns în care discutăm studiile de caz ale zilei. Apoi încep cursurile, care ţin până pe la 2.00-3.00. Apoi, venim acasă. Lecţiile pot dura şi până noaptea târziu, la 1.00-2.00. E foarte important, acolo, dacă nu-ţi faci lecţiile. Dacă nu ai trecut prin lectura recomandată, te vor prinde şi, garantat, vei fi făcut de ruşine”, explică studentul la Harvard, Sebastian Burduja.

Continuarea articolului: Cum se vede învăţământul de la Oxford sau Harvard

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.