Jurnal de lângă oameni (7) - Sebastian Burduja

Jurnal de lângă oameni (7)

Jurnal de lângă oameni (7)

targSuntem tot mai mulţi şi tot mai aproape de a face istorie împreună. Am petrecut încă o săptămână aici acasă, la Neamț, alături de oameni minunați din locuri de care, din păcate, prea puţină lume vorbeşte.

În România profundă, acolo unde tradiţiile noastre se păstrează, iar oamenii se strâng la târguri din generaţie-n generaţie. Locuri fără pereche precum Cândești, Moldoveni, Girov sau Bicazu Ardelean. Am vorbit cu mii de nemțeni primitori care mi-au spus care sunt greutăţile şi aşteptările lor. Oameni harnici şi demni care au fost trataţi cu indiferenţă şi ignoranţă. Oameni uitați care nu vor mai fi vreodată uitați într-o Românie pe bune. Oameni care muncesc de dimineaţă până seara şi nu se pot bucura de copiii şi nepoţii lor, care au plecat în strănătate în căutarea unei vieţi mai bune. Un astfel de caz este şi al doamnei Ana Greurus, din Bicazul Ardelean. Venitul ei lunar, primit de la statul român, este de 50 lei. Cum se poate trăi cu o astfel de sumă? Nu şi-a văzut copiii de şapte ani de zile. Sunt plecaţi în Spania să-şi câştige o bucată de pâine.

Un alt eveniment foarte apropiat de sufletul meu a avut loc la Piatra Neamţ, joi, când mi-am lansat cartea mea Între speranţă şi deziluzie, la Pub Km 0. Peste o sută de nemţeni au venit alături de mine şi am trăit împreună o nouă seară de neuitat. Recunoştinţă şi respect celor trei vorbitori – Ion Strătilă, directorul de legendă al RIFIL, lui Viorel Cosma, jurnalist și om de cultură, şi lui Mihnea Hilohi, profesor de istorie și prieten de suflet. Joia acesta va avea loc un nou eveniment de lansare a cărţii, special pentru romaşcani, la Hotel Roman, în salonul Albastru. Vă aştept alături de mine într-un număr cât mai mare.


Săptămâna a continuat pe meleagurile nemţene alături de volutari care ni s-au alăturat din întreaga ţară. La Neamţ ne apropiem de un moment cu adevărat istoric. ssPrimul independent în Parlament în ultimii 27 de ani și primul deputat ales ca independent din...istorie. Miza nu este mandatul de parlamentar, ci scânteia care să aprindă întreaga Românie, de aici de la Neamț, prin lupta a zeci de mii de oameni care se încăpățânează să nu renunțe. România pe bune merită, iar noi merităm o Românie pe bune.