LSRS - Sebastian Burduja

LSRS.

LSRS.

În ianuarie 2009, am co-fondat împreună cu câțiva prieteni Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS). Am simțit la acea vreme nevoia de a coagula comunitatea tinerilor studenți și absolvenți români din întreaga lume și de a facilita legăturile dintre aceștia. Am dorit să creăm și o punte spre colegii de acasă, facilitând admiterea la universități de top prin consiliere gratuită din partea unor studenți sau absolvenți de peste hotare care deja trecuseră prin acel proces și prin adaptarea la un nou mediu.

Dar, înainte de toate, am pornit de la convingerea că această comunitate a tinerilor români din străinătate reprezină o resursă strategică pentru România și pentru procesele esențiale de dezvoltare ale anilor ce urmau. Era până la urmă continuarea unei tradiții istorice, deschisă încă din 1845 de Societatea Studenților Români de la Paris. Acei tineri studenți au revenit în țările române și, în decurs de numai câteva decenii, au pus bazele Statului Român modern. Generația pașoptistă, un exemplu care merită într-adevăr urmat.

Între timp, ni s-au alăturat peste 1.000 de voluntari și mai bine de 15.000 de studenți și absolvenți români din întreaga lume. Liga a devenit o casă departe de casă pentru mulți dintre ei, iar pentru unii a devenit biletul de întoarcere în România. Mai multe detalii despre proiectele și impactul LSRS se regăsesc aici. Am fost primul Președinte al LSRS, din 2009 până în 2012. În prezent sunt Președinte de Onoare (pensionar, după cum glumesc colegii mei) și sunt mândru că, după cinci predări de ștafetă, LSRS continuă să dea rezultate pentru tinerii români din străinătate.