Manualul de intimidare a protestului paşnic în România 2017: amenzi, ameninţări, abuzuri
Cristian Mihai Dide este un om al principiilor. Atunci când se simte înşelat, vrea ca vinovatul să plătească. Fiind antreprenor, ştie că toţi clienţii săi sunt atenţi la cum şi pe ce este cheltuit fiecare leu. Şi pentru că plăteşte taxe şi impozite la buget, vrea să ştie cum şi pe ce sunt cheltuiţi banii săi.
În ultima lună, Cristian Mihai Dide a văzut cu ce s-au ocupat demnitarii plătiţi din bani publici: dau ordonanţe care să legalizeze hoţia, fac legi care să-i graţieze pe corupţi sau ameninţă protestarii cu mitraliera. Prin urmare, Cristian Mihai Dide a decis că nu este mulţumit de modul în care sunt cheltuiţi banii cu care contribuie la bugetul de stat. El nu se mai simte reprezentat de acest Guvern, care nu lucrează pentru cetățenii României, ci pentru o mână de corupţi. De aceea, Cristian Mihai Dide este unul dintre oamenii curajoși care şi-au mutat biroul în Piaţa Victoriei. Va rămâne acolo până când Guvernul actual va pleca. Care a fost însă reacţia autorităţilor la protestele sale pașnice și decente? Amenzi, ameninţări, abuzuri şi jigniri. Din prima zi până în prezent.
Un om precaut şi cu respect faţă de legi, a anunţat Primăria în legătură cu protestul său paşnic. În termenul cerut de celebra lege 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice – o lege care ar trebui contestată la CCR cât mai urgent. Răspunsul la solicitarea lui Cristian Mihai Dide a venit de la viceprimarul Capitalei, domnul Aurelian Bădulescu, cel care ne-a anunţat că există un aparat care poate preveni seismele cu cu patru ore înainte. În cadrul audienței de acum câteva săptămâni, acest distins reprezentant al bucureștenilor s-a arătat deranjat și surprins că se dorește continuarea protestelor, întrebându-l pe Cristian Mihai Dide cum își permite să stea în Piață. I s-a răspuns că are o afacere proprie, care merge înainte. Domnul Bădulescu nu s-a lăsat, întrebându-l pe Cristian Mihai Dide dacă este „stăpân de sclavi.”
Ajuns în Piaţa Victoriei, Cristian Mihai Dide a fost amendat în primele patru zile de patru ori. Două dintre aceste amenzi se referă la încălcarea unor reguli de circulaţie. A fost sancţionat drastic pentru călcarea marcajului care separă carosabilul de spaţiul protestelor din mijlocul Pieţei, iar Poliţia Română a amendat conducătorul auto care a adus pancartele până la locul de desfăşurare a protestului, desi nu a încurcat traficul în niciun fel. În tot acest timp, noul ministru al Justiţiei, domnul Tudorel Toader, a tăiat trei benzi de circulaţie şi a rămas nepedepsit. Nu este singurul, de altfel. Aproape fiecare mașină oficială care iese pe porțile ferecate ale Palatului Victoria, în direcția Calea Victoriei, încalcă fără nicio jenă legea. Suntem, desigur, în țara în care există reguli doar pentru fraieri, în concepția unor iluștri „lideri” de azi.
Apoi, Cristian-Mihai Dide a fost amendat pentru traversarea printr-un loc nepermis, deşi nu există o trecere de pietoni spre Piaţa Victoriei în spaţiul în care au loc protestele. Mai mult, conform legii, traversarea pe la colțul străzii, acolo unde nu există trecere de pietoni, este perfect legală. Imaginile video merită urmărite, amintind de milițienii de acum aproape trei decenii, cu șicane care variază de la refuzul de a trece mențiunile pe procesul verbal, durata de scriere a unui banal proces verbal de aproape o oră, refuzul de a returna cetățeanului propriul său act de identitate. Un exces de zel al autorităţilor, pe toată linia, având acelaşi scop: intimidarea celor care protestează paşnic.
Oamenii legii recurg însă şi la jigniri. Participând la protestul pe roti din faţa Palatului Parlamentului, Cristian Mihai Dide a fost numit “şobolan” de către unul dintre poliţişti. Din nou, imaginile nu trebuie însoțite de niciun alt comentariu. Se întâmplă în România anului 2017. Cine răspunde...?
Punctul culminant al jocului la intimidare făcut de autorităţi a fost atins însă în ziua bilanţului MAI. Întrucât la acest eveniment erau prezenţi Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Sorin Grindeanu, Cristian Mihai Dide s-a dus să protesteze în faţa clădirii MAI şi să le ceară demisia încă o dată acestora. Care a fost urmarea? Jandarmii prezenţi au văzut în gestul său o ameninţare gravă - l-au legitimat apoi l-au luat cu duba la secţia de poliţie, unde l-au amendat pentru tulburarea liniştii publice. Asta deși omul nu avea portavoce și se afla într-o piață publică. Cunoscând legea foarte bine, Cristian Mihai Dide s-a legitimat de la bun început, a prezentat cartea de identitate și a solicitat aplicarea sancțiunii contravenționale la fața locului. Imaginile video demonstrează din nou reaua credință sau cel puțin slaba pregătire a forțelor de ordine, instituții publice plătite din banii noștri pentru a ne apăra pe noi, cetățenii, de abuzuri.
In fața Casei Albe, in zona de maxima securitate, o femeie, Conception Picciotto, a protestat din 1981 pana in 2016, pașnic și neîntrerupt. Nu i s-a cerut autorizație pentru că societatea americană prețuiește libertatea și omenia. Nu a fost victima amenințărilor sau abuzurilor.
În România, tocmai în Piața Revoluției, la peste 27 de ani de când ne-am câștigat libertatea, un cetățean este luat pe sus de Jandarmerie, fără nicio explicație, fără nicio bază legală, fără nicio disponibilitate e a purta un dialog. Este profund nedemocratic. Este ridicol, greșit și stupid.
Aşadar, un om este considerat un pericol public pentru simplu fapt că protestează paşnic. Pentru aceşti oameni ai legii şi mai ales pentru superiorii lor, le prezentăm acest fragment: „1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. 2. Cenzura de orice fel este interzisă”. Acesta este un fragment din Constituţia României. Şi atunci vă întrebăm: în ce fel de țară vreţi să trăim? Sau din ce fel de țară vreți să ne alungați în continuare?
Când am fost mulţi, nu au putut să ne ignore şi nici să ne batjocorească. Când suntem puţini, devenim victima hărţuirilor şi intimidărilor lor. Un comportament laş, faţă de nişte oameni care sunt modele de curaj. Oameni precum Cristian Mihai Dide, care merită respectul şi sprijinul nostru. Şi merită ca povestea lor să fie spusă, pentru a li se face dreptate. Și pentru a ni se face tuturor dreptate.
A contribuit Alin Iliescu
Sursă foto: Republica