mesagerulneamt.ro: Sebastian Burduja cere anchetă în Ungaria și sancțiuni exemplare - Sebastian Burduja

mesagerulneamt.ro: Sebastian Burduja cere anchetă în Ungaria și sancțiuni exemplare

mesagerulneamt.ro: Sebastian Burduja cere anchetă în Ungaria și sancțiuni exemplare

burduja.mesagerulSebastian Burduja, Președintele PACT cunoscut în Neamț pentru candidatura sa ca independent la Camera Deputaților are o reacție care ar fi trebuit să existe la cel mai înalt nivel al statului român în cazul handbalistelor de la CSM București care au fost agresate la Budapesta. Poziția sa, una de bun simț, este formulată într-o scrisoare adresată ambasadorului Ungariei la București pe care o redăm integral.

„Scrisoare deschisă
Excelenței Sale, domnul Zakonyi Botond, Ambasadorul Republicii Ungare la București
Domnule ambasador,
Vă adresăm această scrisoare pentru a trage un semnal de alarmă asupra unui incident extrem de neplăcut, care pune într-o lumină nefavorabilă atât imaginea sportului ungar, cât și relațiile bilaterale dintre Ungaria și România. Avem convingerea că veți înțelege pe deplin că rolul acestui mesaj este unul constructiv și anume de a preveni un risc nedorit: escaladarea unor tensiuni create artificial între țările noastre.

Sâmbătă, în timpul partidei de handbal din Liga Campionilor dintre echipa ungară FTC-Rail Cargo Hungaria și echipa română CSM București, jucătoarele echipei bucureștene au fost victimele unor insulte grave și a unor gesturi condamnabile.
Potrivit unei postări pe o rețea de socializare a antrenorului echipei CSM București, Per Johansson, una dintre jucătoarele echipei din România, Paula Ungureanu, a fost ținta unor agresiuni de netolerat în anul 2017: un grup de spectatori au aruncat în aceasta cu urină, brichete, monede și i-au adresat insulte deosebit de grave, cu tentă rasistă și xenofobă.

Iată și mărturia integrală a antrenorului Per Johansson: „Isteria a fost totală! Am trăit două meciuri între două echipe est europene, două partide care mi-au adus lacrimi de bucurie în ochi, dar am fost descurajat de această lume bolnavă în care trăim, în care ura se dezvoltă pe zi ce trece.
În Ungaria nu se mai ascunde cel mai rău model de xenofobie și fascismul este acceptat! A fost mai mult decât despre sport!
A fost despre două țări, Ungaria și România care se urăsc, o ură care a fost înfricoșător de reală. portarul nostru, Paula, a primit un litru de urină în cap, zece monezi și trei brichete, iar 5.000 de naziști ultras i-au transmis: du-te acasă animalo, țiganco!”
Domnule ambasador, suntem siguri că împărtășiți convingerea noastră potrivit căreia astfel de manifestări violente și jignitoare sunt comportamente revoltătoare, care nu ar trebui să existe pe nicio arena sportivă. Din nefericire, deși ar trebui să fie un mijloc de promovare al fair-play-ului și toleranței, sportul a fost exploatat în scopuri politice, iar o competiție sportivă a devenit mijlocul de propagare a unor mesaje ofensatoare și instigatoare la violență.

Manifestările de sâmbătă ale spectatorilor în cauză sunt o consecință directă a inflamării unui discurs al urii, promovat agresiv în ultima perioadă de unii “lideri” politici. Atragem atenția asupra faptului că președintele clubului FTC-Rail Cargo Hungaria este un important lider politic, fiind în același timp vicepreședinte al partidului FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria.
Din păcate, victimele acestor manifestări sunt niște repere de profesionalism, niște sportive care fac cinste țării noastre prin munca și dedicarea lor. Prin gesturile și insultele la care au fost supuse, demnitatea acestora a fost încălcată.
Dincolo de umilințele trăite de handbalistele de la CSM București, considerăm că în urma evenimentelor de sâmbătă cel mai mult are de pierdut imaginea sportului ungar. Este regretabil că inconștiența a 5000 de oameni va umbri rezultatele obținute prin sacrificii și muncă de cei care ar trebui să fie adevărații protagoniști, sportivii ungari.
În opinia noastră, astfel de evenimente nu pot fi trecute cu vederea – ignorarea lor ar fi echivalentă cu o aprobare tacită a unor astfel de comportamente. În acest sens, solicităm autorităților din Ungaria începerea unei anchete pentru investigarea acestor evenimente și impunerea unor sancțiuni exemplare, precum și prezentarea unor scuze publice din partea clubului de handbal FTC-Rail Cargo Hungaria.

Precizăm că solicitarea noastră este motivată de respectarea unor principii și nu urmărește nicidecum iscarea unui conflict, ci din contră, descurajarea unor astfel de provocări. În acest sens, vă asigurăm că poziția noastră ar fi fost identică și în cazul în care sportivele ungare ar fi fost cele jignite.

Cu considerație,

Sebastian Burduja
Președinte PACT”

Articol apărut pe site-ul mesagerulneamt.ro

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.