Moartea lui Dan Condrea învie OTV și îngroapă definitiv campania electorală
Se emite până la refuz următoarea afirmație: Patronul Hexi Pharma a murit într-un accident de mașină. Despre valoarea de adevăr a acestei afirmații nu putem spune nimic sigur în acest moment. A fost sau nu accident? A fost sau nu Dan Condrea la volan? S-a sinucis acesta sau nu? A fost urmărit sau nu? Propoziția de mai sus reprezintă o știre.
O știre formată doar din semne de întrebare. La care va trebui să răspundă justiția, pe căile ei instituționale. Pe lângă acestea, există totuși o certitudine. O astfel de știre este cu siguranță un subiect extrem de ofertant pentru media.
O continuare șocantă a scandalului momentului, o moarte în condiții suspecte, o identitate neclară, posibile legături cu serviciile secrete. Ingrediente sigure pentru audiențe ridicate, în țara eternelor forme fără fond.
Un astfel de subiect ar putea fi, după toate legile scrise sau nescrise ale presei, subiectul momentului, într-un context normal. Totuși, acum nu suntem într-un context normal. Suntem în ultima parte a campaniei electorale. Iar prioritățile de pe agenda publică trebuie să fie altele. Moartea patronului de la compania Hexi Pharma este lovitura de grație aplicată dezbaterilor publice reale pe proiecte și soluții. Care dezbateri? Care soluții? Care proiecte? Judecând după principiul potențialului de audiență, subiectul este foarte ofertant pentru media. Judecând însă după principiul utilității publice, știrea zilei este mult mai puțin importantă decât alegerea celor care vor stabili soarta orașelor și comunelor din România, cel puțin în orizontul de timp 2020.
Dezbaterea publică și electorală se află într-un moment de criză în România. De vină pentru această stare de fapt sunt de regulă partidele și politicienii amatori de atacuri la persoană, în lipsa unor programe de soluții concrete, reale și bine ancorate în nevoile cetățenilor, cu indicarea clară a surselor de finanțare și a indicatorilor de progres. Programele lipsesc în continuare, cu toată lehamitea generală de la nivelul cetățenilor, care cer soluții, nu vorbe. Desigur, acum obstacolele vin și pe cale legală. Noua lege electorală este mult prea restrictivă în ceea ce privește promovarea mesajelor electorale în spațiul public, în principal din cauza limitărilor bugetare impuse. După cum arată Patrick Andre de Hillerin, dacă un candidat la Primăria București și-ar folosi tot bugetul permis doar pentru comunicarea pe rețelele sociale, mesajul său ar ajunge la maxim 120.000 de oameni, dintr-un total de 1.781.922 alegători. O lege electorală ipocrită, care, sub pretextul că ar răspunde unor nevoi reale din spațiul public legate de împiedicarea finanțării ilicite a partidelor și limitarea afișării, afectează însăși esența și sensul unei campanii electorale. Actuala lege electorală intră așadar în rândul multelor idei bune implementate prost, alături de votul uninominal sau, mai nou, votul prin corespondență.
Articol publicat în Republica.ro
Continuarea articolului: Moartea lui Dan Condrea învie OTV și îngroapă definitiv campania electorală