Mont.ro: „Faptul că suntem independenti este unul dintre marile atuuri“ - Sebastian Burduja

Mont.ro: „Faptul că suntem independenti este unul dintre marile atuuri“

Mont.ro: „Faptul că suntem independenti este unul dintre marile atuuri“

tianu.covReporter: Ce spun nemtenii cu care v-ati întîlnit în campanie despre ideea unui candidat independent? 
Sebastian Burduja: În această campanie am bătut judetul Neamt stradă cu stradă, sat cu sat, om cu om. Am vorbit împreună cu Andrei Carabelea, candidat independent pentru Senat, cu zeci de mii de nemteni. Cred că faptul că sîntem independenti este unul dintre marile atuuri ale campaniei noastre. Sînt nenumărate exemple de oameni care în primă fază ne resping cînd vrem să le înmînăm un pliant. Este reactia tot mai frecventă a cetăteanului fată de tot ce tine de politică: lehamite, lipsă de încredere, scepticism. Majoritatea, totusi, ne întreabă: „De la ce partid sînteti?“. Cînd le spunem că sîntem independenti, se opresc si ne ascultă. Ne mărturisesc că s-au săturat de toate partidele si devin atenti la noi. Sînt surprinsi să vadă că există candidati care-si fac campanie singuri, printre oameni si că alături de noi au venit tineri voluntari din toată tara si chiar din străinătate. Devin din ce în ce mai deschisi si ne mărturisesc că a vota cu independentii reprezintă o solutie pentru a da o palmă vechilor partide politice. Oamenii văd că stau de vorbă cu cetăteni la fel de revoltati ca ei, care nu mai pot sta pe margine si care refuză să se alăture partidelor politice compromise de la noi. Nu vă ascund faptul că mai întîlnim si cazuri de cetăteni care ne ascultă si ne felicită, dar ne mărturisesc că nu sînt siguri că un candidat independent poate schimba ceva de unul singur. Acestora le transmitem că un independent este legitimat direct de către nemteni si le reprezintă vocea în Parlament, fără a avea ca intermediari activistii de partid. Mai mult, un independent va fi singurul care va putea pune la aceeasi masă toate partidele politice, de multe ori orbite de orgolii, pentru a munci împreună pentru un scop comun: dezvoltarea judetului Neamt si a întregii regiuni. Si nu în ultimul rînd, Neamtul va avea sansa să facă istorie si să dea primul deputat independent din istoria României. 

Rep.: Judetul Neamt, Moldova în genere, e ruptă de lume prin lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate. De ce s-a ajuns aici si care sînt solutiile pentru rezolvarea problemei? 
S.B.: În perioada în care am lucrat la Banca Mondială ca expert în dezvoltare, am coordonat vizite de lucru în peste 300 de localităti din întreaga tară. Concluzia pe care am tras-o în urma experientei mele este simplă: nu se poate dezvoltare fără acces la oportunităti. Lipsa infrasctucturii rutiere are o singură cauză, la fel ca toate problemele României: politicienii care ne-au condus pînă acum, care s-au dovedit si nepriceputi si necinstiti. Eu propun trei solutii în zona de infrastructură: maxim o oră pînă la o resedintă de judet pentru orice cetătean prin cresterea conectivitătii între zonele rurale si cele urbane ale judetului Neamt, prioritizarea investitiilor în drumuri pe baza unor criterii clare asa cum sînt cele pe care le-am prezentat Ministerului Dezvoltării Regionle în perioada în care am lucrat la Banca Mondială si înfiintarea imediată a unitătilor de absorbtie a fondurilor europene si de atragere a investitiilor la nivelul tuturor autoritătilor locale si judetene. Pentru judetul nostru, cred că prioritar ar fi realizarea drumului expres Piatra Neamt-Bacău precum si conectarea cu Vestul, acolo unde pleacă peste 70% din exporturile noastre. Totodată, trebuie să ne gîndim si la solutii alternative pentru infrastructura rutieră, iar una dintre solutiile pe care eu le propun este constructia unui aeroport judetean care să atragă turisti, investitori si care să-i aducă mai repede acasă pe cei aproape 70.000 de nemteni plecati în străinătate. 

„A fi independent nu înseamnă a fi singur“ 

Rep.: Ati vorbit despre atragerea de investitori în Neamt. Care ar fi atuurile unui judet aflat pe primele locuri în ceea ce priveste sărăcia? 
S.B.: Se spune că orice criză poate însemna o oportunitate. Neamtul are nevoie de lideri în Parlament care să aibă viziune si să transforme dezavantajele în avantaje. Judetul Neamt este pe ultimul loc în tară ca nivel al salariilor. Pentru orice angajator din această lume, aceasta este o oportunitate pentru a găsi fortă de muncă la un cost atractiv. La fel, jumătate dintre nemteni sînt plecati la muncă în străinătate, ceea ce înseamnă că acestia pot reveni la Neamt cu un bagaj de cunostinte si abilităti pe care si le-au însusit si care reprezintă un avantaj pentru orice investitor. Primul pas pentru atragerea de investitori este ca acestia să afle despre judetul Neamt si despre oportunitătile sale. Noi am reusit să le integrăm în platforma pe care am lansat-o săptămîna aceasta, „alege Neamtul“ (choose Neamt), destinată investitorilor si turistilor străini. Cred că avem în Neamt resurse extraordinare, precum traditii unice care s-au păstrat de sute de ani, cum ar fi sezătorile de la Borlesti. Avem un cost de trai la mai putin de jumătate decît cel marilor orase europene si mai ales avem oameni bine pregătiti. Piatra Neamt a fost numit recent al zecelea cel mai prietenos oras cu turistii străini din toată Europa. Totodată, 74% dintre români vorbesc limba engleză. Avem o bucătărie locală delicioasă si multiple posibilităti de recreere si petrecere a timpului liber. Sîntem pe locul trei în lume la viteza internetului. Avem cea mai mare concentratie de lăcasuri de cult din România si o biserică unică în lume la Roznov. Conditiile fiscale sînt prietenoase, impozitul pe dividende este de 5%, unul dintre cele mai mici din Europa, iar lucrătorii în IT sînt scutiti de obligatii fiscale. 
Rep.: Cum le garantati nemtenilor că, dacă veti ajunge în Parlament, nu veti deveni din „independent“ un „politician clasic“? 
S.B.: România a fost condusă din 1990 si pînă acum de o gască de politruci. Nu le pot spune politicieni si cu atît mai putin oameni politici. Una dintre reusitele lor cele mai importante este tocmai denaturarea termenului de „politician“. Eu sînt om împlinit. Am renuntat la viata foarte bună pe care o aveam în America pentru a face ceva pentru tară. Cei mai multi dintre actualii politicieni fac drumul invers: sînt oameni lipsiti de orice fel de competentă, irelevanti din punct de vedere profesional, care vor să ajungă în politică pentru diverse avantaje pe care le presupune functia: salarii, diurne, pensii speciale. Acela nu este un politician, este un impostor si un arivist. Acel „politician“ clasic despre care vorbiti, de fapt un politruc, are ordine de partid si sefi de care trebuie să asculte. Eu cînd voi ajunge în Parlament, voi da socoteală doar cetătenilor care m-au trimis acolo si voi vota doar pe baza intereselor lor. Asa cum s-a anuntat si public, inclusiv de Moise Guran, noi am avut oferte de la toate marile partide de a candida pe listele lor, dar am refuzat. Credem că drumul drept este acela fără nici un fel de compromis. Sîntem o platformă a tinerilor care sustine candidati independenti noi, curati si competenti în toată tara (Suceava, Sibiu, Brasov, Caras-Severin, Bucuresti si Neamt) avînd acelasi scop: de a clădi o Românie pe bune. A fi independent nu înseamnă a fi singur.
Articol apărut pe site-ul Monitor de Neamţ

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.