mont.ro: ”Legea să fie pentru toți, nu cu dedicație” - Sebastian Burduja

mont.ro: ”Legea să fie pentru toți, nu cu dedicație”

mont.ro: ”Legea să fie pentru toți, nu cu dedicație”

tianu.steag„Pentru mine, democratia nu este un exercitiu ocazional“ 

Reporter: Ati apărut în prim-planul protestelor împotriva gratierii. V-a scos în stradă cineva sau ceva? 
Sebastian Burduja: Recunosc că da. M-au scos din casă constiinta, principiile si demnitatea. M-a scos din casă gîndul că fetita noastră va creste într-o tară în care există lege pentru cetătenii de rînd si tocmeală pentru smecherii de la butoane. M-a scos din casă indignarea acumulată în 27 de ani de minciună, hotie si incompetentă. M-am săturat să fiu un cetătean abuzat de cei cărora le-am tot încredintat, o dată la patru ani, votul si încrederea. Mi-as fi dorit să fie milioane de români treziti „din somnul cel de moarte“ de aceste nedreptăti. Din păcate, am fost adusi la stadiul de „zombies“ de o presă plătită si controlată în mare parte, iar epoca post-adevăr în care trăim înseamnă - nu doar în România - o tragică relativizare a valorilor si-a faptelor. Această ordonantă aflată în dezbatere publică, pentru că nu a putut fi trecută pe furis, este un urias abuz si un atac la statul de drept. Nu se poate să fii om rezonabil, informat si bine-intentionat si să sustii o asemenea initiativă, care se remarcă, dincolo de efectele dezastruoase, doar prin gradul nemaiîntâlnit de nerusinare. Prin aceste proteste tocmai asta fac, alături de zeci de mii de oameni în toată România: particip la dezbaterea publică lansată de Guvern si-mi exprim pasnic si democratic (nu cum denaturează anumite televiziuni) opinia. 

 

Rep.: Insist pe ideea de a protesta la comandă, cum spun unii care condamnă manifestările de stradă, si vă întreb dacă aveti legături cu Soros? De eventuale legături cu serviciile secrete nu vă întreb că, dacă ati avea, nu ati putea vorbi despre ele... 
S.B.: De cînd m-am întors în România acum un an nici eu nu mai tin socoteala celor care mă plătesc si prin ce servicii sînt… Ori SIE, ori SRI, poate CIA, FBI, poate Mossad sau KGB. Este un nivel de intoxicare a publicului larg fără precedent, suprapus abil peste un sistem care incită mereu la ură si la dezbinare. Am mai spus-o, din nefericire, sînt oameni care gîndesc si asa: protestele sînt plătite de Soros, iar toti cei care au o opinie diferită sînt cumpărati sau securisti. Sînt aceiasi oameni care consideră că dreptul de a manifesta pasnic ar trebui interzis după încheierea campaniilor electorale sau cei care mă atentionează în legătură cu ceea ce fac si mă amenintă public că voi ajunge după gratii. Din păcate, aceasta este si realitatea trucată a unor televiziuni. Pentru mine, democratia nu este un exercitiu ocazional. Iar adevărul este că oamenii care au iesit să protesteze sînt români de toate vârstele si din toate categoriile sociale pe care îi uneste un singur lucru: indignarea. Sînt revoltati si vor ceva simplu - legea să fie pentru toti, nu cu dedicatie. Cînd ai la distanta unui click lista completă, cu nume si prenume, a celor cercetati sau deja condamnati care ar scăpa de aplicarea legii prin adoptarea ordonantei respective, ce scuză mai poate exista pentru ignorantă? Oare în ce tară din lumea asta există cetăteni care, de bunăvoie si nesiliti de nimeni, apără cu atîta ardoare (posibili) infractori si vor să-i scape de verdictul justitiei? 
Rep.: Vreti să dati jos guvernul PSD-ALDE? 
S.B.: Protestele sînt îndreptate clar împotriva unei măsuri a Guvernului, nu a Executivului în sine. Guvernul PSD-ALDE are toată legitimitatea pentru a se afla la putere, iar faptul că românii i-au votat ar fi trebuit să reprezinte pentru acestia o responsabilitate uriasă. Au acum toate instrumentatele necesare pentru a-si îndeplini promisiunile cu care au cîstigat alegerile. Din păcate, reactia lor a fost exact opusă: prioritatea noului Guvern este scoaterea infractorilor din închisori, inclusiv sau mai ales a colegilor de partid. O măsură iresponsabilă, cu consecinte dramatice atît pe plan intern, cît si pe plan extern. Un vot popular nu înseamnă un cec în alb cu care poti încălca după bunul plac legile statului, regulile democratice sau securitatea natională. Derapajele trebuie semnalate si sanctionate dur, chiar dacă sînt făcute de un Guvern legitim, altfel riscăm să ne întoarcem la dictatură. Dincolo de toate acestea, am spus-o si public: este o greseală politizarea acestor manifestări civice prin scandări care vizează o persoană sau un partid. Cei mai multi români care au iesit în stradă au manifestat pentru un principiu, nu din ură. 

„Acest proiect de gratiere reprezintă doar un pretext pentru eliberarea politicienilor corupti“ 

Rep.: Se mai spune că acei care protestează nu vin si cu solutii. Personal, v-ati gîndit care ar fi solutiile pentru a scăpa de „iminenta“ sanctiune financiară de la CEDO pentru supraaglomerarea si lipsa de conditii umane din închisorile din România? 
S.B.: Presedintele României a declarat public că nu se pune problema unei amenzi din partea CEDO, ca să mai spulberăm un mit. Gratierea trebuie să fie doar o măsură dintr-un pachet mai amplu pentru a solutiona problema penitenciarelor supraaglomerate. Solutiile există si au fost vehiculate: construirea unor noi penitenciare, utilizarea unor clădiri deja existente, precum foste unităti militare sau chiar construirea unor închisori private, după modelul american. După ultima gratiere colectivă, în 2002, închisorile s-au umplut din nou după un an. Sau pot da exemplul Italiei, unde, după gratiere, au avut loc de trei ori mai multe infractiuni. Acest proiect de gratiere nu este o solutie viabilă la problema conditiilor din închisori; reprezintă doar un pretext pentru eliberarea politicienilor corupti. Stiu că ne trebuie vointă să acceptăm acest fapt dincolo de toată propaganda unor canale media, dar mizez pe inteligenta si bunul simt a milioane de români, asa cum s-a demonstrat si prin faptul că tocmai am avut cele mai mari proteste de după 1990. 
Rep.: Cum credeti că se va finaliza acest „conflict“ privind gratierea? 
S.B.: România e la răscruce: dacă toate aceste energii civice sînt ignorate, democratia noastră este pe moarte; dacă în ultimul ceas cei responsabili vor auzi si mai ales vor asculta vocea oamenilor de rînd, probabil mai avem o sansă. Reamintesc că împotriva acestui proiect nociv s-au pronuntat deja, cu argumente clare, CSM, DNA, Procurorul General, Comisia Europeană prin raportul MCV, ambasadele si cancelariile europene, societatea civilă, numerosi experti, iar 90.000 de oameni au iesit în stradă. În orice tară normală acestea ar fi motive suficiente pentru ca Guvernul să renunte la ordonanta de urgentă privind gratierea si modificarea Codului Penal. Întrebările importante rămîn pentru cititori: Ne mai dorim o tară normală? Sîntem gata să luptăm pentru acest ideal? Sîntem gata să stăm cu fruntea sus în fata abuzurilor celor aflati vremelnic la putere? Sîntem gata să ne uităm în ochii copiilor nostri si să le spunem că am făcut tot ceea ce a fost omeneste posibil să le lăsăm o tară mai bună decît cea mostenită de la părintii nostri? 

 

Articol apărut pe site-ul Monitorului de Neamț

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.