Mont.ro: Semnături on-line pentru candidații independenți - Sebastian Burduja

Mont.ro: Semnături on-line pentru candidații independenți

Mont.ro: Semnături on-line pentru candidații independenți

ccrCandidatii independenti sustinuti de Platforma Actiunea Civică (PACT) au demarat o campanie on-line pentru strîngerea de semnături în vederea depunerii candidaturilor la alegerile parlamentare. Dacă semnăturile nu vor fi acceptate, cei de la PACT iau în considerare actiuni în instantă. Initiatorii acestui demers, doi dintre candidati atacînd Parlamentul de la Neamt, Sebastian Burduja pentru Camera Deputatilor si Andrei Carabelea pentru Senat, au atacat legea electorală la Curtea Constitutională. „În conditiile în care România are un prag extrem de restrictiv al numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi, scopul declarat al acestei initiative este să demonstreze că semnăturile electronice au aceeasi valoare ca semnăturile pe hîrtie. 

Ca motivatii: Legea 208/2015 privind alegerile parlamentare prevede depunerea unor liste de semnături de sustinere, fără a face vreo distinctie între semnătura pe hîrtie si semnătura electronică; legislatia europeană pune semn de egalitate între semnătura pe hîrtie si mai multe tipuri de semnături electronice; orice corespondentă electronică este acceptată de instantele românesti ca probă; semnăturile sînt imposibil de obtinut în mod legal doar pe hîrtie pentru circumscriptia diaspora sau foarte greu si cu eforturi financiare disproportionat de mari, candidatii fiind nevoiti să acopere 150 milioane de kilometri; în secolul XXI, al comunicatiilor digitale securizate prin protocoale de criptare, semnătura electronică este o solutie larg răspîndită în si în afara tării de către persoane fizice si juridice, inclusiv în comunicarea cu institutiile statului, de exemplu ANAF; legea 544/2001 prevede clar că institutiile statului sînt obligate să răspundă solicitărilor pe e-mail ale cetătenilor si deci recunosc astfel identitatea declarată a acestora“, se precizează într-un comunicat al PACT. În continuare se face un apel către românii din diaspora. „Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru sustinerea candidatilor din diaspora sprijiniti de PACT pe platforma romaniapebune.eu, acestia avînd de strîns 4.000 de semnături în următoarele 5 zile, după ce fără structuri de partid au strîns deja 2.500 de semnături pe hîrtie. Totodată facem apel la completarea formularelor electronice din Neamt, Constanta, Bucuresti si celelalte circumscriptii afiliate. Ne adresăm si celorlalti independenti care doresc sustinerea PACT să initieze actiuni similare pentru a combate o lege scrisă nedreaptă si neconstitutională“. 

Plîngere prealabilă pentru modificarea datei alegerilor 

O altă initiativă a „tinerilor indignati care vor o Românie pe bune“ o reprezintă contestarea la Curtea Constitutională a legii alegerilor parlamentare. „Legea încalcă mai multe articole constitutionale. Astfel, prin numărul de semnături solicitate, se îngrădeste dreptul fundamental de a fi ales atît pentru partide, cît si pentru candidatii independenti. Legea impune un prag electoral de 5%, care nu mai există în nicio democratie europeană consolidată si care împietează însusi scopul pentru care există partidele politice. Totodată, parlamentarii s-au pozitionat deasupra suveranitătii nationale prin nerespectarea rezultatului referendumului din 2009. În acest sens, PACT a demarat procedura de contestare la Curtea Constitutională din România a legii privitoare la alegerea senatorilor si deputatilor. Astfel, PACT a depus marti, 4 octombrie, o plîngere prealabilă la Guvernul României prin care solicită revocarea hotărîrii referitoare la stabilirea datei alegerilor parlamentare. PACT va ridica exceptiile de constitutionalitate în fata Curtii Constitutionale din România si va apela la toate mijloacele legale permise de sistemul legislativ român pentru a îndrepta gravele abateri ale unei legi profund nedrepte si pentru a ne apăra pe noi si pe toti cei care tin la aceste principii de abuzurile unei clase politice corupte. Facem un apel către toti ceilalti actori ai vietii publice din România: jurnalisti, membrii ai asociatiilor de apărare a drepturilor omului, politicieni care nu si-au pierdut coloana vertebrală, mediu economic, sindicate sau cetăteni să ni se alăture în acest demers“, se mai precizează în comunicat. Un astfel de demers pare a avea sanse minime de finalizare, dar poate conta în obtinerea unor puncte electorale. Sperăm ca membrii PACT să nu facă aceeasi greseală ca politicienii cu state vechi: să nu se înversuneze împotriva legilor electorale doar în prag de alegeri, uitînd apoi subiectul cu desăvîrsire.

Articol apărut pe site-ul mont.ro.

Articol complet: aici.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.