Mont.ro: Tinerii indignați vs feudalismul modern - Sebastian Burduja

Mont.ro: Tinerii indignați vs feudalismul modern

Mont.ro: Tinerii indignați vs feudalismul modern

conf3Candidatii independenti la Camera Deputatilor si Senat, Sebastian Burduja si Andrei Carabelea, au reusit, într-un timp relativ scurt, să se impună ca o pată distinctivă de culoare în peisajul destul de monoton al politicii nemtene. Autodefiniti ca „tineri indignati“ care îsi doresc o Românie pe bune, continuă să aducă în atentia nemtenilor solutiile pe care le au pentru a schimba în bine o tară pe care majoritatea o diagnostichează ca fiind în moarte clinică. Situati în postura, destul de comodă, de a nu fi fost vreodată la guvernare, critică tot, aici discursul lor fiind în deplină consonantă cu cel al românului simplu. Sau, mai corect spus, aproape tot, pentru că se remarcă o retinere evidentă în a critica ministrii din Guvernul Ciolos. Cum ar fi „celebrii“ Prună si Ghinea, de la Justitie, respectiv Fonduri Europene. Pe motiv că au avut insuficient timp la dispozitie pentru a-si trece în palmares mari realizări. Sigur întrebarea naivă si retorică e de ce au acceptat să mimeze guvernarea un an dacă stiau că timpul, vorba lui Marin Preda, nu mai avea răbdare? Trecînd peste întrebare si revenind la cea mai recentă conferintă de presă a celor doi, acestia s-au remarcat din nou printr-un discurs critic, seducător si bine închegat.

Andrei Carabelea a măturat pe jos cu senatorii care, în celebrul scandal al plagiatelor, au votat recent pentru „a încuraja impostura“, scotînd practic din joc Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Asta într-o tară în care unele universităti si nu numai s-au dovedit a fi doar „fabrici de diplome“. A trecut repede prin modificarea legislativă ce încurajează din nou „scriitorii de după gratii“ să producă maculatură pentru a scăpa de zile de ocnă si l-a tintit pe un parlamentar de Neamt care într-un mandat a vorbit în plen doar de două ori timp de aproximativ un minut. Întrebat de presă cine e stimabilul, l-a nominalizat pe Vlad Marcoci, însă doar după ceva insistente. A concluzionat apoi mai ferm că ar trebui schimbată actuala clasă politică, iar parlamentarii ar trebui să fie sanctionati pentru chiul si ar trebui să justifice pînă la ultimul leut cheltuit. 

Administratie publică „pe bune“ 

Sebastian Burduja a vorbit despre reforma în administratia publică, identificînd două mari probleme: incompetenta, aici incluzînd si lipsa de viziune, si coruptia. Iar reforma, a sustinut candidatul independent la Camera Deputatilor, ar trebui să tină cont de trei principii: profesionalism, responsabilitate - asumarea deciziilor însemnînd si să răspundă cineva pentru investitiile neperformante - si eficientă. La acest ultim punct, Sebastian Burduja a militat pentru stimularea asocierii între localitătile mici, cele care detin bugete insuficiente chiar pentru acoperirea măcar a cheltuielilor de personal. Critica sa privind fărîmitarea administrativă doar pentru a crea ciolane pentru toată clientela politică a picat mănusă pe ideile expuse. Nu în ultimul rînd, a vorbit despre transparentă în cheltuirea banului public, un alt aspect la care cei care au guvernat tara au rămas cu brio repetenti. Cît priveste modul în care decurge campania „tinerilor indignati“, am aflat că acestia au reusit să strîngă 3.500 de semnături de sustinere si au afirmat că semnalele sînt mai mult decît încurajatoare. Motiv pentru Sebastian Burduja să concluzioneze că „de la Neamt va pleca scînteia care va aprinde România“. Scînteie care ar trebui să arunce la cosul istoriei „feudalismul modern din România“, după cum a caracterizat Burduja ceea ce s-a întîmplat pînă în prezent pe plaiurile mioritice.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.