OraNoua.ro: Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D - Sebastian 'Tianu' Burduja

OraNoua.ro: Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D

OraNoua.ro: Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D

tianu dan

60 de soluții concrete în 12 domenii pentru dezvoltarea României în cadrul Forumul CAESAR: România în 3D. Sebastian Burduja, Președinte și co-fondator al Fundației CAESAR, explică în deschiderea evenimentului momentul și necesitatea acestui Forum: „România este la răscruce. În plan intern, criza reprezentării este profundă, iar erodarea încrederii între cetățeni și “aleși” poate accentua curente extremiste pe fondul deziluziilor din ultimii 26 de ani. În plan extern, provocările și riscurile sunt fără precedent (amenințări teroriste, cyber crime, schimbări climatice, sărăcie extremă, marginalizare etc.), iar comunitatea globală este incapabilă să se coaguleze în jurul unor soluții pragmatice și de impact.

România, din păcate, încă lipsește de la masa marilor decizii. […] Suntem în plin avânt al celei de-a patra revoluții industriale (industry 4.0), iar distanța României față de țările dezvoltate crește și — inclusiv prin prisma ritmului evoluțiilor tehnologice — riscă să nu mai poată fi vreodată recuperată. Altfel spus, nu avem opțiunea pașilor mici, avem doar opțiunea unui salt de dezvoltare. […] Proiectul de țară este țara: România în 3D (România democratică, dezvoltată și demnă) și atingerea nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.”

Astfel, la 26 de ani de la Revoluție, 400 de experți români din țară și din străinătate introduc în spațiul românesc, prin cadrul oferit de Forumul CAESAR, o viziune integrată, coerentă și completă pentru dezvoltarea României.

„Oamenii sunt elementul de bază în construcția unei Românii în 3D. Oamenii sunt cei care elaborează propuneri de politici publice, soluții concrete, strategii de dezvoltare. Oamenii sunt cei care înteleg – sau nu – ceea ce tragedia de la Colectiv a readus în prim plan: nevoia profundă de un alt fel de a face lucrurile, după 26 de ani de oportunități ratate. România nu are nevoie de o nouă clasă politică. România are nevoie de un alt fel de clasă politică. România nu are nevoie de noi „soluții”. România are nevoie de alt fel de soluții – soluții pragmatice, bazate pe expertiză și ancorate în realitate, nu bazate pe numărul de voturi pe care îl aduc la următoarele alegeri. România are nevoie de acei oameni – integri, competenți, de caracter, cu pasiune pentru această țară – cei cu care ne mândrim în proiectele noastre și pe care ne bucurăm să îi avem astăzi alături de noi.” a menționat în discursul de deschidere Dan Nechita, Directorul General al Fundației CAESAR.

Pe parcursul a două zile, lideri din mediul public, privat și neguveramental/non-profit, membri ai corpului diplomatic, profesori, antreprenori, jurnaliști şi membri CAESAR din întreaga lume s-au reunit în cadrul a 12 grupuri de expertiză, acoperind domenii strategice pentru dezvoltarea României: Administrație publică; Antreprenoriat și tehnologia informației; Cultură; Dezvoltare urbană și regională; Economie și finanțe – inclusiv agricultură, industrie, comerț, turism; Educație, tineret și sport; Energie și mediu; Justiție și afaceri interne; Lucrări publice și transporturi; Muncă, protecție socială și incluziune; Relații internaționale și securitate națională; Sănătate.

Sesiunea festivă a Forumului CAESAR a inclus intervenții din partea Domnului Consilier Prezidențial Laurențiu Ștefan, care a reiterat colaborarea eficientă cu Fundația CAESAR prin proiectele desfășurate în parteneriat în 2015, și s-a arătat plăcut impresionat de numărul și contribuțiile experților participanți și din partea Excelenței Sale Bogdan Aurescu, fost Ministru al Afacerilor Externe, în mandatul căruia Fundația CAESAR a semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a vorbit și despre volumul colectiv România în 3D, marcând lansarea acestuia în cadrul Forumului. Contribuțiile din cadrul colecției aparțin unor specialiști consacrați sau în devenire, formați atât în țară, cât și în străinătate, cu experiență și competențe dobândite la cel mai înalt nivel în cadrul domeniilor abordate. Daniel Ioniță, Secretar de Stat pe probleme strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a deschis lucrările grupului de Relații Internaționale și Securitate Națională. Evenimentul a continuat cu o intervenție din partea Domnului Andrei Popescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului iar vineri sesiunea de deschidere i-a avut ca invitați pe Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, și pe Corneliu Vișoianu, fost Consilier al Primului Ministru. Dragos Preda, Vicepreședintele Fundației, a moderat sesiunea de deschidere.

Articol publicat în OraNoua.ro

Continuare articol: Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.