PSnews: Burduja iese la atac: ce arme aruncă PACT în luptă și de ce a dezamăgit USR - Sebastian Burduja

PSnews: Burduja iese la atac: ce arme aruncă PACT în luptă și de ce a dezamăgit USR

PSnews: Burduja iese la atac: ce arme aruncă PACT în luptă și de ce a dezamăgit USR

tianupsnews2Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Sebastian Burduja, președintele partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).

Șeful PACT a explicat un fenomen des întâlnit în rândurile partidelor noi, cu un discurs radical pro-schimbare: dispariția lor rapidă. În opinia lui Sebastian Burduja, cauza acestui fenomen o reprezintă atât lipsa de „oameni buni” (din pricină că aceștia sunt greu de convins să intre în politică), cât și apetența politicienilor pentru victorii rapide, facile.

„La nivelul societății românești, se resimte clar nevoia de nou, nevoia de reprezentare politică autentică, pe bune, din partea unor oameni corecți, din partea unor oameni competenți. Întrebarea e bună: de ce nu se pot coagula mișcări de astfel de oameni în alternative reale? Păi, pe de o parte, pentru că oamenii buni sunt foarte greu de convins să intre în politică. Ne plângem toată ziua de starea de fapt din România, stăm pe margine, comentăm, dar atunci când vine vorba să ne asumăm ceva și să venim cu un proiect, să venim cu implicarea aceasta într-o arenă foarte murdară, foarte puțină lume își asumă și acest pas. Apoi mai există problema asta a dorinței de a reuși într-un timp foarte scurt, care pe noi nu ne-a caracterizat; pe alții i-a caracterizat, a punctat Burduja.

În același context, liderul PACT s-a plâns de Uniunea Salvați România, care, deși a intrat în Parlament ca urmare a discursului ce promitea reforma clasei politice, a sfârșit prin a vâna voturi, dovadă stând însuși refuzul USR de a-și clarifica poziționarea ideologică.

„USR-ul – să recunoaștem – a venit peste noapte. Gândiți-vă că acum un an, în august, nu știu dacă se vehiculase ideea de USR (probabil abia începuse să se vehiculeze). Până la locale, nimeni nu a știut că va apărea USR. Or, să vrei să construiești un partid care să-și pună niște reprezentanți corecți în Parlament în câteva luni de zile e foarte complicat. Și atunci riști să eșuezi – ceea ce cred că se întâmplă zilele astea în tot felul de dezbateri interne (sterile / mai puțin sterile). Oricum: dezamăgești foarte mult electoratul pe care l-ai convins, poate, la un moment dat sau, cel puțin, și-a pus speranța în tine că, după 27 de ani în care au fost mințiți, a venit altcineva, fețe noi, acum ai cu cine… Deci și graba strică foarte tare în zona asta politică. Noi, ca PACT, am luat-o încet, metodic: procedură cu procedură, om cu om, sat cu sat, oraș cu oraș și așa o să mergem înainte și de acum încolo.

[…]

Vedem în cazul USR-ului: de ce credeți că nu și-a asumat o poziționare clară stânga / dreapta? Ca să nu piardă voturi. Dar oamenii s-au săturat de partide care nu mai vor să piardă voturi și vor partide care au idei și care au o poziție clară că vor să facă ceva (…), promisiuni susținute, oameni competenți în spatele lor, care vezi că se pricep la ceva, au făcut ceva în viață până acum (și nu doar politică) șamd, a detaliat Burduja.

Pe de altă parte, Tianu Burduja a respins ideea unei soluții salvatoare pentru politica românească (chiar și din partea tinerei generații). În schimb, el a pledat pentru aducerea României la media UE în materie de sănătate, educație, infrastructură și nu numai.

„În soluții salvatoare nu mai crede nimeni (nici măcar eu) și nici în lideri salvatori. Trebuie să ne unim cu toții ca o națiune (nu ca o populație), să avem un proiect clar de țară. Noi avem un proiect la PACT și este simplu: ca într-o generație să fim la media Uniunii Europene, pe tot ceea ce înseamnă sănătate, educație, infrastructură și așa mai departe”, a declarat președintele PACT pentru PSnews.ro.

Concretizând ideea de schimbare, Sebastian Burduja s-a concentrat pe reformele necesare în educație.

„Prioritățile României – în primul rând, educație. Noi spunem că «România pe bune» începe cu «Școala pe bune». O spun toți economiștii și toți marii cercetători ai acestor fenomene: nu poți să ai o țară dezvoltată fără o educație pe bune. Noi suntem blocați în școala comunistă. După două mari transformări de sistem (Spiru Haret și Partidul Comunist Român), școala română n-a mai trecut printr-un proces de transformare. Nimeni n-a venit să spună: ce învață copiii noștri? Îi învățăm să gândească sau să memoreze? Îi învățăm să aleagă sau le impunem materii și-i ținem în școli ore-n șir, dar fără un rezultat? Și am ajuns azi să avem aproape unul din doi copii de liceu analfabeți funcțional (citesc un text și nu înțeleg ce citesc) de-asta: că nimeni nu s-a preocupat și, atunci când s-a schimbat, s-a schimbat prost, prea mult și, de fapt, nu s-a schimbat nimic de substanță în școala românească.

Și aici câteva măsuri mai concrete: una dintre ele ar fi un sistem clar de recompensare a profesorilor performanți. Avem în continuare sistemul titularizării în învățământul preuniversitar. Acest sistem blochează pe niște posturi de titulari oameni complet nepregătiți. Nu generalizez – sunt dascăli extraordinari în România, dar acei dascăli extraordinari pot, o dată la patru ani (deci după un ciclu, după o generație) să susțină un examen și-și păstrează postul. Dar de ce să țin ca profesor titular de limba engleză un om care habar n-are de limba engleză și nu știe nici măcar să spună: «bună dimineața»? Ăsta e sistemul în care ne zbatem acum și despre care nu vorbește nimeni, pentru că partidele nu vor să piardă voturi. Asta e cealaltă mare problemă cu partidele de toate felurile (și mai noi, și mai vechi): se duc după voturi”, a spus liderul PACT.

 

În altă ordine de idei, Tianu Burduja a deplâns faptul că partidele tradiționale își neglijează think-tankurile, institutele asociate care ar putea genera dezbateri ideologice.

„PACT e singurul partid, singura platformă civică și politică asumată de centru-dreapta. Oricine intră pe PACTPentruRomania.ro vede principiile noastre, viziunea, misiunea, obiective, măsuri concrete… Și nu sunt măsuri scoase din joben, că ne-a plăcut nouă un anumit subiect sau ne-a venit o idee creață. Sunt măsuri care au reieșit dintr-o dezbatere permanentă cu oamenii: la firul ierbii (în comunități) și în comisiile noastre de expertiză.

Avem un program politic – cred că e cel mai complex de pe piață. O spun fără lipsă de modestie și sunt oricând gata să argumentez și să compar cu ce avem la celelalte partide existente și în zona de dreapta, și în zona de stânga.

Noi așa am început: oameni, idei… Partidele în România nu mai au idei. Ne uităm la toate institutele care operează pe lângă tot felul de partide și vedem că sunt de formă. Acolo nu se întâmplă nimic – nu e un spațiu viu, în care se comentează, în care se propune. Sunt pur și simplu instituții golite de sens și de conținut.

Pe de altă parte, partidele vechi au o mare problemă în a atrage oameni. Multă lume a venit înspre noi tocmai pentru că nu și-a găsit locul într-un PNL… Pe la PSD nici nu se mai pune problema, pentru că noi suntem de dreapta, și atunci publicul de stânga nu vine neapărat înspre PACT.

Deci toate aceste mecanisme interne din partidele vechi (modul în care se recrutează oameni, modul în care sunt promovați, modul în care se dezbat idei) sunt compromise. În ziua de azi, de-asta nu avem politică în România: pentru că, de fapt, mecanismele interne ale partidelor politice nu funcționează, a acuzat Burduja.

Pentru a viziona întregul interviu, accesați acest link

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.