psnews: Umilirea echipei CSM București nu rămâne fără ecou - Sebastian Burduja

psnews: Umilirea echipei CSM București nu rămâne fără ecou

psnews: Umilirea echipei CSM București nu rămâne fără ecou

csmbucurestiEchipa CSM București a obținut o victorie zdrobitoare împotiva echipei adverse, FTC Rail-Cargo, însă jucătoarele echipei nu au apucat să se bucure prea tare, deoarece au fost ținta unor atacuri de neimaginat.

Redacția PSnews vă prezintă în exclusivitate scrisoarea deschisă pe care a elaborat-o președintele PACT pentru ambasadorul Ungariei la București  Zakonyi Botond, în care îi solicită sprijinul în clarificarea situației.

CSM Bucureşti s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în turneul Final 4 al Ligii Campionilor, după ce a obţinut o dublă victorie cu FTC Rail-Cargo, 30-25 în România şi 27-26 la Budapesta.

Potrivit unei postări pe o reţea de socializare a antrenorului echipei CSM Bucureşti, Per Johansson, una dintre jucătoarele echipei din România, Paula Ungureanu, a fost ţinta unor agresiuni  teribile: un grup de spectatori au aruncat în aceasta cu urină, brichete, monede şi i-au adresat insulte deosebit de grave, cu tentă rasistă şi xenofobă.

Mărturia integrală a antrenorului Per Johansson: „Isteria a fost totală! Am trăit două meciuri între două echipe est europene, două partide care mi-au adus lacrimi de bucurie în ochi, dar am fost descurajat de această lume bolnavă în care trăim, în care ura se dezvoltă pe zi ce trece.

În Ungaria nu se mai ascunde cel mai rău model de xenofobie şi fascismul este acceptat! A fost mai mult decât despre sport!
A fost despre două ţări, Ungaria şi România care se urăsc, o ură care a fost înfricoşător de reală. portarul nostru, Paula, a primit un litru de urină în cap, zece monezi şi trei brichete, iar 5.000 de nazişti ultras i-au transmis: du-te acasă animalo, ţiganco!”

Președintele FTC Rail-Cargo este un politician ungur, însă cu o influlență destul de mare în țara de origine.

Sebastian Burduja președintele Platformei  Acțiunea Civică a Tinerilor a trimis o scrisoare deschisă Ambasadorului  Republicii Ungare la Bucureşti,  Zakonyi Botond, prin care îi solicită să discute cu autoritățile din Ungaria pentru a se demara o anchetă pentru investigarea acestor evenimente și aplicarea unor sancțiuni exmplare.

Vă redăm mai jos scrisoarea scrisoarea integrală:

19 aprilie 2017
Scrisoare deschisă
Excelenţei Sale, domnul Zakonyi Botond, Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti
Domnule ambasador,
Vă adresăm această scrisoare pentru a trage un semnal de alarmă asupra unui incident extrem de neplăcut, care pune într-o lumină nefavorabilă atât imaginea sportului ungar, cât şi relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi România. Avem convingerea că veţi înţelege pe deplin că rolul acestui mesaj este unul constructiv şi anume de a preveni un risc nedorit: escaladarea unor tensiuni create artificial între ţările noastre.

Sâmbătă, în timpul partidei de handbal din Liga Campionilor dintre echipa ungară FTC-Rail Cargo Hungaria şi echipa română CSM Bucureşti, jucătoarele echipei bucureştene au fost victimele unor insulte grave şi a unor gesturi condamnabile.
Potrivit unei postări pe o reţea de socializare a antrenorului echipei CSM Bucureşti, Per Johansson, una dintre jucătoarele echipei din România, Paula Ungureanu, a fost ţinta unor agresiuni de netolerat în anul 2017: un grup de spectatori au aruncat în aceasta cu urină, brichete, monede şi i-au adresat insulte deosebit de grave, cu tentă rasistă şi xenofobă.

Iată şi mărturia integrală a antrenorului Per Johansson: „Isteria a fost totală! Am trăit două meciuri între două echipe est europene, două partide care mi-au adus lacrimi de bucurie în ochi, dar am fost descurajat de această lume bolnavă în care trăim, în care ura se dezvoltă pe zi ce trece.
În Ungaria nu se mai ascunde cel mai rău model de xenofobie şi fascismul este acceptat! A fost mai mult decât despre sport!
A fost despre două ţări, Ungaria şi România care se urăsc, o ură care a fost înfricoşător de reală. portarul nostru, Paula, a primit un litru de urină în cap, zece monezi şi trei brichete, iar 5.000 de nazişti ultras i-au transmis: du-te acasă animalo, ţiganco!”
Domnule ambasador, suntem siguri că împărtăşiţi convingerea noastră potrivit căreia astfel de manifestări violente şi jignitoare sunt comportamente revoltătoare, care nu ar trebui să existe pe nicio arena sportivă. Din nefericire, deşi ar trebui să fie un mijloc de promovare al fair-play-ului şi toleranţei, sportul a fost exploatat în scopuri politice, iar o competiţie sportivă a devenit mijlocul de propagare a unor mesaje ofensatoare şi instigatoare la violenţă.

Manifestările de sâmbătă ale spectatorilor în cauză sunt o consecinţă directă a inflamării unui discurs al urii, promovat agresiv în ultima perioadă de unii “lideri” politici. Atragem atenţia asupra faptului că preşedintele clubului FTC-Rail Cargo Hungaria este un important lider politic, fiind în acelaşi timp vicepreşedinte al partidului FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria.
Din păcate, victimele acestor manifestări sunt nişte repere de profesionalism, nişte sportive care fac cinste ţării noastre prin munca şi dedicarea lor. Prin gesturile şi insultele la care au fost supuse, demnitatea acestora a fost încălcată.
Dincolo de umilinţele trăite de handbalistele de la CSM Bucureşti, considerăm că în urma evenimentelor de sâmbătă cel mai mult are de pierdut imaginea sportului ungar. Este regretabil că inconştienţa a 5000 de oameni va umbri rezultatele obţinute prin sacrificii şi muncă de cei care ar trebui să fie adevăraţii protagonişti, sportivii ungari.
În opinia noastră, astfel de evenimente nu pot fi trecute cu vederea – ignorarea lor ar fi echivalentă cu o aprobare tacită a unor astfel de comportamente. În acest sens, solicităm autorităţilor din Ungaria începerea unei anchete pentru investigarea acestor evenimente şi impunerea unor sancţiuni exemplare, precum şi prezentarea unor scuze publice din partea clubului de handbal FTC-Rail Cargo Hungaria.

Precizăm că solicitarea noastră este motivată de respectarea unor principii şi nu urmăreşte nicidecum iscarea unui conflict, ci din contră, descurajarea unor astfel de provocări. În acest sens, vă asigurăm că poziţia noastră ar fi fost identică şi în cazul în care sportivele ungare ar fi fost cele jignite.

Cu consideraţie,

Sebastian Burduja
Preşedinte PACT

Articol apărut pe site-ul psnews.ro.

Foto: mediafax

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.