Realitatea Media: SEBASTIAN BURDUJA, independentul care dă o palmă partidelor politice - Sebastian Burduja

Realitatea Media: SEBASTIAN BURDUJA, independentul care dă o palmă partidelor politice

Realitatea Media: SEBASTIAN BURDUJA, independentul care dă o palmă partidelor politice

ti.flyerVin alegerile. Nemţenii vor decide pe cine trimit în Parlamentul României. Vom avea trei variante.

  1. Votăm în continuare partidele politice. De 27 de ani am fost conduşi de aceleaşi partide, care au devenit găşti de incompetenţi şi corupţi. Au adus judeţul Neamţ pe ultimul loc din ţară ca salarii şi i-au alungat pe jumătate dintre nemţeni la muncă în străinătate. Albert Einstein spunea că esenţa nebuniei este să faci mereu acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite. Merită aceste partide compromise, din nou, încre-derea noastră? Sau merită să le dăm o palmă?
  2. Nu mergem la vot. Ne resemnăm şi depunem armele. Îi lăsăm pe ceilalţi să hotărască în numele nostru. Ne pierdem cel mai de preţ lucru: speranţa. A nu merge la vot înseamnă a da un vot indirect aceloraşi partide politice. Înseamnă că nu ne pasă de ce ne-au făcut şi nu vrem să-i sancţionăm prin exercitarea unui drept sacru pentru care s-au jertfit mii de români. A sta acasă duminica asta mai înseamnă şi că nu avem dreptul să ne plângem de luni încolo dacă lucrurile merg în continuare într-o direcţie greşită.
  3. Alegem un independent: un nemţean de-al nostru care a demonstrat că poate şi că merită, Sebastian Burduja. Absolvent de Stanford şi Harvard. Fondator şi preşedinte de onoare al singurei organizaţii globale româneşti – Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Un tânăr care după 12 ani de trăit şi muncit în America a ales să se întoarcă acasă, la Neamţ. Un expert care a contribuit la dezvoltarea a peste 300 de localităţi din România prin absorbţia de fonduri europene de peste 1 miliard de euro. Un român care a ajutat mii de tineri din ţara noastră să studieze la cele mai prestigioase universităţi din lume şi apoi să se întoarcă acasă. Un specialist care a pus la dispoziţia statului o strategie pentru aducerea românilor acasă. Pe Sebastian Burduja îl veţi regăsi duminică la ultima poziţie de pe buletinul de vot pentru Camera Deputaţilor.

Cine este Sebastian Burduja? Mulţi nemţeni îi cunosc familia. O familie numeroasă de preoţi şi învăţători din Neamţ. Din partea mamei, bunicul, Pr. Ioan Pricop, a fost Protopop de Neamţ timp de 25 de ani, slujind parohiile Precista şi Sf. Ioan (Mărăţei). Bunica, Maria Pricop, învăţătoare de legendă la Şcoala nr. 3. Fratele bunicii, Prea Sfinţitul Ioachim Mare, Episcop Vicar de Roman şi apoi Episcop de Huşi. Dinspre tată, străbunicul, Pr. Ioan Manca, a fost Preot Paroh la Dochia, cumnatul lui, Pr. Gheorghe Băncilă, tot preot în sat, iar verii lui au fost Pr. Fănică Filipescu (Ghigoieşti) şi Pr. Mirel Gervescu (Roznov). La Borniş jumătate de sat este Burduja, o familie unită şi respectată. Şi, desigur, tatăl lui este Marinel Burduja, primul primar al municipiului Piatra Neamţ de după Revoluţie şi unul dintre cei mai respectaţi economişti din România. Acestea-s rădăcinile lui Sebastian Burduja.

Despre studiile sale, spune că a plecat în America înarmat cu multă ambiţie şi mai ales conştient că are de îndeplinit „o misiune“: să demonstreze că un român poate fi cel mai bun. S-a specializat în economie şi în politici comparate, în special studiul democraţiei. A vrut să înţeleagă unde a greşit România şi cum de s-au năruit spe-ranţele din zilele Revoluţiei din 1989. „De la speranţă la deziluzie”, lucrarea sa de diplomă, devenită un volum publicat la editura Curtea Veche chiar în această iarnă, oferă şi un răspuns: corupţia generalizată. Era şi este sursa celor mai importante probleme ale României, de la sistemul educaţional şi de sănătate la infrastructură şi servicii publice. A absolvit Universitatea Stanford cu onoruri şi merite deosebite, iar pe baza acestor rezultate a fost admis ca bursier şi dublu masterand al Harvard Business School şi Harvard Kennedy School of Government. Pratic, cele mai bune instituţii academice din lume pe domeniile de administrare a aface-rilor, respectiv politici publice. A fost singurul român admis la acest program în 2008, unul dintre cei trei studenţi internaţionali şi cel mai tânăr membru al promoţiei sale.

În ianuarie 2009, a fondat Liga Studenţilor Români din Străinătate. Sebastian Burduja a simţit la acea vreme nevoia de a coagula comunitatea tinerilor studenţi şi absolvenţi români din întreaga lume într-o „casă departe de casă”. În şapte ani s-au alăturat peste 1.000 de voluntari şi mai bine de 13.000 de membri, studenţi şi absolvenţi români din întreaga lume. În prezent, după trei predări de ştafetă, LSRS continuă să dea rezultate pentru tinerii români din străinătate. Pe de-o parte, Liga sprijină mii de tineri români să ajungă la universităţi străine de top, inclusiv prin burse de merit. Pe de altă parte, promovează întoarcerea acasă după absolvire şi implicarea în dezvoltarea ţării, ceea ce le-a atras renumele de „noii paşoptişti”.

Ulterior terminării studiilor, Sebastian Burduja a lucrat timp de aproape patru ani de zile ca expert în dezvoltare la Banca Mondială, reuşind astfel să cunoască România profundă şi problemele sale. A coordonat echipe de experţi internaţionali şi români ai Băncii Mondiale, mergând în vizite de lucru în peste 300 de localităţi. A văzut de aproape punctele slabe ale administraţiei publice româneşti de astăzi, mai ales prin prisma investiţiilor publice în infrastructură şi a absorbţiei de fonduri europene.

La nivel personal, Sebastian Burduja spune că cele mai mari împliniri se numesc Holly Burduja, soţia sa, şi fetiţa lor, Ioana Maria. Holly a absolvit un masterat la Harvard şi a lucrat la nivel înalt în administraţia americană. Iubeşte România şi se luptă pentru dezvoltarea ei, ca expert al Băncii Mondiale la Bucureşti.

Visul lui Sebastian Burduja este o Românie pe bune, pe muncă şi pe merit. Cu oameni potriviţi la locul potrivit. Vrea ca această Românie pe bune să înceapă la Neamţ duminica aceasta şi are încredere că nemţenii îi vor acorda şansa de a fi primul deputat ales ca independent din toată istoria României.

Articol apărut în Realitatea Media.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.