Psychologies.ro: Romani destepti de prin strainatate - Sebastian 'Tianu' Burduja

Psychologies.ro: Români deştepţi de prin străinătate

Psychologies.ro: Români deştepţi de prin străinătate

l

Prin Liga Studentilor Romani din Strainatate, am ajuns sa vorbim cu trei tineri exceptionali, pentru care inteligenta e doar unul din atributele bine antrenate. Talentati, vizionari, isteti din punct de vedere social, iata-i! Ce sfaturi au de dat de la inaltimea statutului lor inalt de acolo?

Sebastian Burduja a absolvit Universitatea Stanford din Statele Unite (Phi Beta Kappa, with honors and with distinction), cu specializarea Politica Comparata si sub-specializari in Economie si Sociologie. Sebastian si-a continuat apoi studiile la Harvard University, ca David M. Rubenstein Fellow, urmand un program de dublu masterat: MBA la Harvard Business School (with distinction) si MPP la Harvard Kennedy School of Government. 

Dr. Alexandra Balahur este cercetator post-doctoral la European Commission Joint Research Centre. A absolvit Facultatea de Informatica din Iasi in 2007 si in 2011 a primit titlul de Doctor European cu nota maxima din partea unei comisii alcatuite din 9 membri de prestigiu ai comunitatii europene in domeniu.

Sinziana Mircea studiaza pianul la Hochschule für Musik und Tanz din Köln.

In ce constau aptitudinile necesare unei cariere internationale?

Sebastian Burduja: In viziunea mea, succesul depinde de trei calitati: competenta, putere de munca si caracter. Toate sunt necesare pentru a reusi in cariera, mai ales intr-un mediu global mai competitiv ca oricand.

Alexandra Balahur: In primul rand, dupa parerea mea, pentru a avea o cariera plina de satisfactii si a te bucura de ceea ce faci, trebuie sa iti placa domeniul si sa pui pasiune in munca ta. In orice job, oriunde ai fi in lume, treci prin tot felul de momente, unele mai placute si altele, nu. De aceea, cred ca e important sa fii foarte motivat si sa stii care e scopul tau. In plus, ca sa te adaptezi intr-un loc nou, ai nevoie de energie, optimism, creativitate, bunavointa, spirit practic si sociabiliate. Pentru o cariera internationala, in mod specific, parerea mea e ca cea mai importanta aptitudine e flexibilitatea in gandire si o abilitate de a te adapta usor (termenul englezesc e resilience). Aceste aptitudini sunt esentiale, pentru ca nu e atat de simplu sa o iei de la capat la cativa ani (eventual, in alta tara, cu o alta limba, o alta cultura etc.) ori sa-ti schimbi jobul, sa fie nevoie sa te integrezi intr-un mediu nou, cu persoane noi, o cultura organizationala diferita etc.

Sinziana Mircea: Onestitatea, tenacitatea, optimismul si puterea de munca sunt elementele-cheie ale unei cariere internationale in orice domeniu.

Ce ati invatat bun aici si ce ati invatat bun si util in strainatate?

S.B.: Ceea ce am invatat peste hotare s-a suprapus peste o fundatie solida formata in tara. O spun de fiecare data cu deplina convingere si recunostinta: datorez aproape totul Romaniei! Mai intai, educatia primita in familie, de la parinti si bunici (ambele bunici au fost invatatoare, iar un bunic a fost preot in Neamt si Bacau timp de peste 60 de ani). Apoi, educatia din scoala primara, gimnaziala si de la liceu. Am avut parte de dascali extraordinari, oameni care si-au iubit meseria si au muncit enorm, pe salarii de nimic, pentru a forma competente si caractere. Cinste si recunostinta lor! Totodata, in America mi-am desavarsit pregatirea academica la Stanford si Harvard, luptand zi de zi pentru a fi printre cei mai buni. Societatea americana are o doza molipsitoare de: optimism, incredere in fortele proprii si in ceilalti membri ai comunitatii si convingere ferma ca viitorul apartine celor care muncesc mai mult si mai bine – oricine poate reusi, acesta este the American dream.

Continuarea articolului: http://www.psychologies.ro/cunoaste-te-2/job/romani-destepti-de-prin-strainatate-2144614

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.