Cotidianul.ro: Sebastian Burduja „Românii au trăit o serie interminabilă de dezamăgiri în ultimii ani!" - Sebastian 'Tianu' Burduja

Cotidianul.ro: Sebastian Burduja „Românii au trăit o serie interminabilă de dezamăgiri în ultimii ani!"

Cotidianul.ro: Sebastian Burduja „Românii au trăit o serie interminabilă de dezamăgiri în ultimii ani!"

ie

Ţara preferată?

Sebastian Burduja: România şi atât. Mi-e imposibil să aleg un singur loc preferat din ţara mea. Sunt bucureştean din 1997, iar Capitala, alături de alte oraşe mari ale României, mă farmecă mereu prin dinamismul aparte. Totodată, am copilărit la Piatra Neamţ, oraş de care rămân foarte legat sufleteşte.

Bunicii mei încă locuiesc acolo. Bunicul este preot la Biserica Sf. Ioan, cu o experienţă duhovnicească de peste 65 de ani, iar ambele bunici au activat în învăţământ, fiind vestite pentru pasiunea lor pentru educaţie. De asemenea, sunt legat de Măgireşti (în Bacău) şi Dochia (în Neamţ), minunate sate româneşti, care mi-au luminat copilăria şi pe care încă le revăd, măcar o dată în an, pentru a fi împreună cu rudele noastre de Paşte şi Crăciun, sau doar pentru a mă reculege. Acolo retrăiesc mereu sentimentul apartenenţei la istoria familiei şi a ţării mele..

(incomemagazine)

Domnule Burduja, sunteţi un demn reprezentant al „junimii române” de peste hotare. Cum se vede România de la mare distanţă?

Da, poate un demn reprezentant este mult spus. Am avut şansa, ca membru fondator şi preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), să fiu mai vizibil şi în România. Cu siguranţă însă că sunt foarte mulţi tineri români în străinătate, dar şi în ţară, foarte bine pregătiţi, care ar merita să li se dea importanţa cuvenită acasă, pe măsura talentului şi rezultatelor lor. M-aţi întrebat cum se vede România de departe... Noi, cei de „afară”, avem de multe ori un păcat - sau nu ştiu dacă să îl numesc păcat, poate e o binecuvântare -, suntem oarecum mai optimişti faţă de viitorul României, poate şi din cauză că există o distanţă între noi şi realitatăţile cotidiene de acasă. Ne uităm la o ţară care are un potenţial imens, atât ca resursă umană, cât şi în plan economic. Azi, România e stat membru al Uniunii Europene şi poate să facă legătura între piaţa Uniunii şi pieţele din Asia Centrală, Turcia, Rusia... şi ar trebui ca ţara noastră să se deschidă şi spre aceste zone şi să devină un punct de conexiune central în Uniunea Europeană, nu doar periferic. Vedem o ţară care inclusiv din punct de vedere politic a evoluat în ultimii 20 de ani, chiar dacă rezultatele majore pozitive încă se lasă aşteptate. Cu tot optimismul, avem în continuare, desigur, regretul că, faţă de potenţialul României, evoluţia post-decembristă este mult sub aşteptările şi speranţele noastre.

Vorbeaţi de evoluţie politică... Este mai degrabă o stagnare politică, tinerii nu reformează sistemul, ci preiau năravurile politicienilor „de Dâmboviţa”. Există vreo şansă ca generaţia voastră „necontaminată” să poată reforma această clasă politică?

Premiantul nostru cel mare de la Gala Studenţilor Români din Străinătate de anul acesta, Sergiu Paşca, un extraordinar medic şi cercetător din Aiud, acum la Stanford University, spunea că este nevoie de o infuzie de tineri din exterior pentru a înnoi clasa politică din România. Sunt de acord în totalitate, nu neapărat pentru că studiind afară capeţi noi competenţe racordate la ultimele evoluţii globale - deşi în multe cazuri este şi asta adevărat -, dar capeţi o nouă mentalitate, ai mai multe aşteptări de la „sistem”, vrei nişte instituţii democratice, transparente şi funcţionale.

Continuare articol: "Românii au trăit o serie interminabilă de dezamăgiri în ultimii ani!"

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.