RevistaSinteza.ro: PACT-ul lui Sebastian Burduja: „Nu suntem partid. Ideea de partid a devenit toxică” - Sebastian 'Tianu' Burduja

RevistaSinteza.ro: PACT-ul lui Sebastian Burduja: „Nu suntem partid. Ideea de partid a devenit toxică”

RevistaSinteza.ro: PACT-ul lui Sebastian Burduja: „Nu suntem partid. Ideea de partid a devenit toxică”

tianu 9

Când tinerii pleacă din România o fac inclusiv pentru a fugi de politică. Unii însă vin din diasporă, fugind spre politică. Sebastian Burduja a adunat într-o formațiune cu peste 500 de membri în toată țara speranțele și planurile unei generații care nu mai vrea politică la găleată, reforme făcute în discursurile la televizor sau cetățeni care sunt ascultați doar în campaniile electorale.

În urmă cu 12 ani, Sebastian „Tianu” Burduja pleca în SUA, unde, între timp, a studiat la universități de prestigiu mondial precum Stanford sau Harvard. Departe de România, Sebastian a încercat totuși să rămână conectat la problemele țării natale, astfel că în 2009 a fondat Liga Studenților Romani din Străinătate (LSRS), iar în 2011 a înființat fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români. A creat astfel două dintre cele mai vocale platforme pentru tinerii din diaspora, însă pentru Sebastian planurile erau altele: să vină acasă și să facă acel fel de politică cu care, spune el, românii să se identifice și care să nu mai ducă la irosirea unei noi generații. Astfel a luat naștere PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor), o formațiune politică nou, „nu un partid” așa cum precizează Sebastian din capul locului, care să își propune să aducă schimbarea despre care până acum doar se vorbește. Fără găleți și pomeni electorale, dar cu dezbateri și discuții cu cetățenii, fără „politică despre politicieni”, dar cu politică despre educație, sănătate sau infrastructură și fără reforme de fațadă aplicate pe aceiași oameni vechi, dar cu politicieni tineri, implicați în comunitate și dornici să aducă schimbarea. Cel puțin acesta este planul.

După 12 ani, timp în care ai studiat în SUA la universități de prestigiu, te-ai întors acasă, în România, decis să te implici în politică. E un domeniu de care, în general, tinerii fug în străinătate. De ce ai decis să fugi din străinătate spre politica românească și să pui bazele platformei politice PACT?

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor PACT este un nou mod de a face politică. O politică altfel care pentru noi începe de la cetățeni. Din momentul în care am gândit acest demers, așa cum ne-am reunit noi, acest grup de oameni, și modul în care mergem înainte, presupune să avem un program politic creionat alături de cetățeni. Vom merge în comunitățile din România în următoarele luni și vom sta de vorba cu cetățenii, le vom prezenta proiectele noastre, dar vom vrea să vedem și ce idei au ei. Este un demers politic și în mod intenționat evit termenul de partid, pentru că în ultimii 26 de ani a devenit toxic acest cuvânt. Este deci un demers politic care dorește să implice cetățeanul în deciziile importante, pentru că asta înseamnă o democrație solidă și o țară dezvoltată. Țările care s-au dezvoltat în ultimii ani au fost cele care au dat puterea cât mai multor cetățeni.

Ai lăsat în spate o carieră de succes, dar mai ales numeroase oportunități pe care experiența câștigată în străinătate ți le-ar fi putut scoate în cale pe viitor. Care a fost motivul pentru care ai decis să îți asumi riscul de a te întoarce în țară și de a crea PACT? 

Există tendința aceasta, pe care inclusiv eu am avut-o ani de zile, de a spune că nu intrăm în politică pentru a nu ne murdări, pentru a nu intra într-o cocină de porci în care <<se intră la reupere>>. În ultimii ani însă am ajuns la concluzia că nu poți produce o schimbare profundă fără un instrument politic. Punct. Poți să ai cea mai tare firmă din România și nu va ajuta la nimic. Dacia furnizează 3-4% din PIB și nu reușește să convingă de ani de zile niciun guvern să finalizele Autostrada Pitești-Sibiu. Poți să ai cel mai tare ONG, cu cele mai bune programe de voluntariat pentru că într-o noapte, o decizie politică proastă poate distruge tot ce ai ai făcut. Poți lucra la Banca Mondială de unde poate poți pune presiune, dar capacitatea de acțiune este în continuare foarte limitată. Așa că nu ai ce face. Dacă vrei o țară funcțională, dacă vrei o țară în care copilul să crească, trebuie să îți asumi un astfel de pas, cu toate riscurile lui.

Cui se adresează PACT? Se încadrează în plaja formațiunilor politice destinate tinerilor sau vă adresați unui electorat mai divers?

Deși strategia electorală spune că trebuie să fii foarte precis în a-ți defini electoratul de bază, noi ne adresăm tuturor celor care vor altceva. Nu avem un mesaj politic definit pe criterii de vârstă, criterii sociale ci ne adresăm oamenilor sătui. Cred că sunt vreo 20 de milioane de astfel de oameni. Noi accentuăm ideea de tinerețe pentru că noi credem că nu există oameni bătrâni, ci tineri cu diferite vârste. Tineri, pentru noi, sunt cei care își doresc altceva, cred că se poate obține acel altceva și apoi sunt pregătiți să facă ceva.

Articol publicat în RevistaSinteze.ro

Continuare articol: PACT-ul lui Sebastian Burduja: „Nu suntem partid. Ideea de partid a devenit toxică”

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.