Studenţii romani din străinătate vor să facă din România o destinaţie de top pentru carieră - Sebastian 'Tianu' Burduja

România Liberă: Studenţii români din străinătate vor să facă din România o destinaţie de top pentru carieră

România Liberă: Studenţii români din străinătate vor să facă din România o destinaţie de top pentru carieră

t

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a anunţat, marţi, în cadrul unei Gale de premiere a candidaţilor cu cele mai bune rezultate academice din anul 2011-2012, organizată la Palatul Parlamentului, lansarea strategiei SMART Diaspora.

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diasport (SMART Diaspora) îşi propune să încurajeze întoarcerea absolvenţilor români care au studiat în afara ţării să se întoarcă în România şi să urmeze o carieră în ţara natală.

Sebastian Burduja, preşedintele şi cofondatorul LSRS, actualmente consultat al Băncii Mondiale, a declarat în cadrul Galei că SMART Diaspora este rezultatul unui amplu proces de consultări, care are toate ingredientele pentru a fi deja implementată.

"Are ca obiectiv transformarea României într-o destinaţie de carieră de top", a spus Sebastian Burduja.

Cofondatorul LSRS a explicat că strategia mizează pe "brain regain", pe încurajarea accesului Diaspoeei la concursurile pentru posturile din administraţia internă prin mediul online, pe încurajarea aportului de experţi şi propune chiar reduceci fiscale pe perioade determinate pentru absolvenţii care se întorc de la studiile în străinătate.

Sebastian Burduja a subliniat, de asemenea, că SMART Diaspora este o iniţiativă pentru "o Românie din care să nu mai fim tentaţi să plecăm".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prezent la Gala Studenţilor Români din Străinătate, a precizat, la rândul său că "ar trebui să pregătim România pentru voi, pentru oameni care au studiat în afară şi vin cu expertiza lor".

Arafat şi-a încheiat discursul cu un mesaj adresat direct studenţilor: "Sper să vă văd înapoi. Important este să aveţi curajul să vă întoarceţi".

Liga Studenţilor Români din Străinătate s-a lansat pe 8 ianuarie 2009. Din martie 2009 LSRS a început organizarea de evenimente comunităţile locale de studenţi români (expoziţii, conferinţe, lansări de carte, seri de film românesc), iar în 2010 a avut loc prima Gală a Studenţilor Români din Străinătate.

Articol apărut în România Liberă: Studenţii romani din străinătate vor să facă din România o destinaţie de top pentru carieră 

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.