Vestea.net: Sebastian BURDUJA: Oamenii încep să înţeleagă că votul şi conştiinţa nu se vând şi nu se cumpără! - Sebastian Burduja

Vestea.net: Sebastian BURDUJA: Oamenii încep să înţeleagă că votul şi conştiinţa nu se vând şi nu se cumpără!

Vestea.net: Sebastian BURDUJA: Oamenii încep să înţeleagă că votul şi conştiinţa nu se vând şi nu se cumpără!

burd1.2Reporter – Care e prima concluzie pe care o trage un independent cu câteva zile înainte de finalul acestei campanii electorale: vrea electoratul o schimbare reală sau nu?
Sebastian BURDUJA – Categoric da. În această campanie am străbătut tot judeţul Neamţ. Am reuşit să vorbesc cu zeci de mii de nemţeni şi am remarcat că oamenii sunt foarte plăcut impresionaţi să vadă că există şi candidaţi care fac campanie în mijlocul lor şi nu au găştile partidelor în spate. E o diferenţa enormă între reacţia pe care ei o au atunci când le spunem că suntem independenţi şi atitudinea faţă de partidele politice. Dar o schimbare reală are nevoie de doi parteneri. Noi am facut primul pas şi am oferit o alternativă la politicienii care ne-au condus până acum. Duminică este necesar ca şi oamenii să confirme la vot faptul că işi doresc cu adevărat acest lucru. Electoratul este al doilea partener. Duminică pot face istorie şi pot alege primul deputat independent al României sau pot sta acasă şi accepta că lucrurile vor rămâne la fel.

Reporter – Dar putem vorbi de o schimbare reală, structurală, a clasei politice atâta timp cât nu asistăm şi la o schimbare a mentalităţii electoratului? Aţi primit clasica întrebare <<ce ne dai în afară de pliante?>>…?
Sebastian BURDUJA – Au fost câteva cazuri, dar foarte puţine. Oamenii încep să înţeleagă că votul e un exerciţiu de conştiinţă, iar conştiinţa nu se vinde şi nu se cumpără. Iar majoritatea covârşitoare a înţeles un lucru foarte important: nu mai are nimic de pierdut. S-a pierdut deja aproape totul. Ce ar avea de pierdut cineva dacă ar trimite în Parlament primul independent din istorie? Cu siguranţă, votând un independent, electoratul nu are decât de câştigat.

Reporter – Nu aţi avut avantajul celor care candidează în echipe, cu liste complete să vă ocupaţi doar de o felie de judeţ… A fost greu să încercaţi să ajungeţi în cât mai multe locuri, pe cât mai multe uliţe?
Sebastian BURDUJA – Nu avem în spate partide, dar avem foarte multă energie. Am străbătut acest judeţ stradă cu stradă, sat cu sat şi am discutat om cu om. Ne-am făcut singuri campania, dar a avut şansa unor voluntari dedicaţi care au venit de la sute , chiar mii de kilometri să ne susţină. România s-a mutat la Neamţ.

Reporter – Care sunt principalele 3 probleme pe care cetăţenii vi le-au reclamat?
Sebastian BURDUJA – Judeţul Neamţ este pe ultimul loc în ţară ca nivel al salariilor. Locuitorii săi resimt asta şi în mod clar este una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor. Sunt în jur de 70 de mii de salariaţi în judeţul Neamţ şi tot atâţia plecaţi în străinătate la muncă. Oamenii vor locuri de muncă aici, ca să nu mai stea departe de familiile lor. Corupţia generalizată e a treia problemă, sursa tuturor relelor în această ţară.

Reporter – Cât seamănă România reală cu ce e în poezia <<Ţara mea>> a lui Văncică, alias Celentano?
Sebastian BURDUJA – România este o ţară în care cele mai importante sectoare sunt în în criză. Dar orice criză este o oportunitate. Un lider este cel care poate transforma dezavantajele în avantaje. E nevoie de oameni potriviţi la locul potrivit. Am trait 12 ani în SUA şi m-am întors acasă pentru a face ceva pentru ţara mea.
Sunt convins că nu sunt singurul caz. Un profesor de la Harvard mi-a spus o dată că a fi român este sinonim cu a fi inteligent. Putem avea o Românie pe bune. Tot ce ne trebuie este speranţa că se poate.

Reporter – Care sunt avantajele de a avea un independent în Parlament?
Sebastian BURDUJA – Pentru noi, faptul că suntem candidaţi indepenendenţi este un atu important. Oamenii s-au săturat de aceleaşi partide vechi şi nereformate. Reuşita ar fi fără precedent: la Neamţ poate fi ales primul deputat independent din istorie. Pentru toți cei supărați pe sistem, e un vot de blam la adresa partidelor și respectă principiul alegerii unui om, nu a unei liste de partid întocmite după metodele deja consacrate.
Un independent este legitimat direct de către nemțeni și le reprezintă vocea în Parlament, fără a avea ca intermediari activiștii de partid. Mai mult, un independent va fi singurul care va putea pune la aceeași masă toate partidele politice, de multe ori orbite de orgolii, pentru a munci împreună pentru un scop comun: dezvoltarea județului Neamț și a întregii regiuni.

Reporter – Dar dezavantajele?
Sebastian BURDUJA – Dezavantajele le resimţim deja din campanie. Am avut nevoie pentru a participa la cursa electorală de un număr de semnături de susţinere egal cu cel al partidelor politice. Este o prevedere pe care noi o considerăm neconstituţională şi chiar am sesizat la CCR această situaţie. Un independent nu are armate de oameni în spate şi nici resurse materiale. În Parlament, nu au avantajele unui grup politic. Dar au lucrul cel mai de preţ: conştiinţa curată. Pot vota aşa cum le cer cetăţenii pe care îi reprezintă, nu au baroni sau alţi stăpâni pe care să-i servească.

Reporter – Ce faceţi pe 12 decembrie în fiecare din situaţiile posibile, adică dacă o să câştigaţi mandatul dorit sau dacă nu?
Sebastian BURDUJA – Dacă voi câştiga, voi începe munca. Dacă nu, ştiu sigur ce nu fac, nu renunţ. Tot ceea ce am început este o bătălie ce are drept scop schimbarea României, nu un scor electoral. Ştiu că România asta pe bune la care noi visăm deja a început.

Reporter – Mesajul de final…
Sebastian BURDUJA – Dacă sunteţi mulţumiţi de cum au trăit până acum, votaţi în continuare aceleaşi partide. Dacă nu, vă invit să daţi o palmă partidelor vechi şi să votaţi oameni noi şi independenţi. Nu va veni nimeni să ne salveze, dacă nu ne salvăm noi singuri la vot. Doar cine votează, contează. Nemţenii au această şansă unică de a face istorie.

Reporter – Mulţumesc.

Articol apărut pe site-ul Vestea.net.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.