Ziar Piatra Neamţ: Cum ar trebui rezolvată problema câinilor comunitari din Piatra-Neamț - Sebastian Burduja

Ziar Piatra Neamţ: Cum ar trebui rezolvată problema câinilor comunitari din Piatra-Neamț

Ziar Piatra Neamţ: Cum ar trebui rezolvată problema câinilor comunitari din Piatra-Neamț

tiSebastian Burduja, președinte PACT

"Problema ridicată de dvs. este o problem reală în toată ţara, nu doar în Piatra Neamţ; în Romania sunt circa două milioane de câini comunitari, care sunt un potenţial pericol pentru vârstnici şi copii şi au un efect negativ asupra turismului şi imaginii ţării noastre.

Sterilizarea şi eliberarea ulterioară reprezintă cea mai bună soluţie în opinia mea, alături de interzicerea abandonului câinilor pe străzi şi obligativitatea proprietarilor de câini să îşi înregistreze animalele cu microcipuri. Putem regăsi alte soluţii în studiul efectuat de Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) care  susţine că soluţiile pentru reducerea numărului câinilor maidanezi în oraşele europene sunt: întărirea legislaţiei care protejează animalele fără stăpân, strângerea de date şi informaţii de pe teren şi centralizarea lor, setarea unor standarde privind instruirea hingherilor şi stafful adăposturilor de câini abandonaţi, precum şi responsabilizarea comunităţilor locale cu privire la animalele de casă.

Un exemplu pentru oraşul nostru poate fi Oradea, oraş care a rezolvat aproape în întregime problema câinilor fără stăpân, în prezent existând în jur de 50 de câini în tot oraşul. Conform Primăriei Oradea, numărul extrem de redus al câinilor fără stăpân din oraş se datorează programului de microcipare şi sterilizare a a acestora, început în 2013 şi în cadrul căruia a fost efectuat şi recensământul câinilor. Obiectivul acestui program a fost ca până în 2016 Oradea să devină un oraş fără câini comunitari. A contat şi faptul că din 2003 încoace, în Oradea s-a dus o amplă campanie de sterilizare a câinilor comunitari. Un recensământ al câinilor comunitari din 2011 arăta că pe străzile oraşului erau în jur de 350 de câini comunitari.

Cred că un oraş european, civilizat nu poate avea haite de câini comunitari în permanenţă pe străzi, dar sunt total împotriva cruzimii faţă de animale. Cred că soluţia cea mai echilibrată este aşadar efecturarea un recensământ al tuturor câinilor comunitari din Piatra Neamţ, urmat de o campanie amplă de sterilizare şi înregistrare cu microcipuri a acestora."

Articol complet pe Ziar Piatra Neamţ.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.