Ziar Piatra Neamţ: Opinii despre situația descrisă în ancheta jurnalistică de la Școala Văleni, Piatra-Neamț - Sebastian Burduja

Ziar Piatra Neamţ: Opinii despre situația descrisă în ancheta jurnalistică de la Școala Văleni, Piatra-Neamț

Ziar Piatra Neamţ: Opinii despre situația descrisă în ancheta jurnalistică de la Școala Văleni, Piatra-Neamț

burdujaAncheta jurnalistică realizată de ziarpiatraneamt.ro la Școala din cartierul Văleni, Piatra-Neamț, care poate fi citită aici, a stârnit, cum era și firesc, multiple reacții din partea unor persoane sau instituții publice. În realitate, ancheta jurnalistică a prezentat lucruri de mult știute, dar care au devenit de-a lungul anilor subiect tabu și pretext de închis ochii din partea celor responsabili. Articolul publicat la începutul acestei săptămâni pe ziarpiatraneamt.ro a fost scânteia care a realimentat focul implicării celor care răspund de ce se întâmplă în această unitate de învățământ, iar rezultatele au început să apară. Sperăm ca această revoltă generală a persoanelor publice vis-a-vis de Școala din Văleni să se materializeze în măsuri concrete de aducere la normalitate a sistemului educațional din Neamț. Asta dacă ne dorim viitori adulți care să aducă un plus de valoare comunității, nu să își petreacă viața comițând infracțiuni, stând în pușcării sau având un nivel de trai mediocru pentru că așa au fost ei învățați la școală…

Sebastian Burduja, președinte PACT

Din nefericire, pot spune că acest caz relatat de Ziar Piatra Neamţ este o imagine a României de azi: jefuirea banului public, autorităţi incapabile să asigure educaţia copiilor noştri în condiţii decente şi, în lipsa unor sancţiuni drastice,  oprimarea celor mai slabi de către cei mai puternici. Este un exemplu relevant despre cum îşi tratează statul proprii cetăţeni. Nu doar în judeţul nostru, ci peste tot în ţară. Întreaga Românie arată ca şcoala din Văleni.

Constat cu durere în suflet că în Uniunea Europeană, în anul 2016, există cazuri în care sunt încălcate drepturi fundamentale ale copiilor, supuşi la tortură fizică şi psihică de către colegii lor. Mă îngrozeşte lipsa de reacţie a tuturor celor care puteau face ceva, în special a instituţiilor plătite din banii contribuabililor. Mă întreb de ce cadrele didactice sunt martore la acest proces şi nu au făcut nimic. Mă întreb, totodată, unde este Direcţia de Protecţia Copilului şi ce a făcut în acest caz? Este de apreciat că s-a început un control, dar este nevoie de o anchetă dusă la bun sfârşit de către toate instituţiile care luptă şi protejează copilul în România. Mi se pare, de asemenea, de neconceput faptul că elevii acestei şcoli, într-un municipiu din România, sunt puşi să taie lemne pentru a se încălzi. Este la fel de dureros strigătul disperat al unor mame care caută protecţie pentru copiii lor şi nimeni nu face nimic. Încotro merge România? Încotro merge Neamţul?

Susţin ferm pedepsirea urgentă a tuturor celor vinovaţi de aceste abuzuri. Copiii care cresc în astfel de medii pot rămâne cu traume pe viaţă. Cred că rezolvarea cazurilor precum cel de faţă ar trebui să reprezinte priorităţi naţionale pentru statul român. Motivele care au dus la aceast situaţie sunt aceleaşi pe care le-am mai spus: oamenii cu pixul în mână. Autorităţile nu pot funcţiona decât prin intermediul oamenilor care le conduc, iar aceştia sunt indiferenţi şi de cele mai multe ori, mânaţi de un singur interes: jefuirea banului public.

Nu este singurul caz din ţară în care, în ciuda unei investiţii uriaşe, copiii noştri învaţă în condiţii inumane. Personal, cunosc  zeci de astfel de cazuri din perioada în care lucram la Banca Mondială. Copiii din şcoala din Văleni sunt victime ale hoţiei conducătorilor noştri. Am spus-o şi o repet: România pe bune începe cu şcoala pe bune. Nu putem să pretindem că suntem o ţară dezvoltată dacă noi nu ne putem trimite copiii să înveţe în şcoli sigure, în condiţii decente. Dacă există bune intenţii, există soluţii pentru ca aceste lucruri să devină realitate. O soluţie ar fi prioritizarea investiţiilor pe baza unor criterii foarte bine definite. Împreună cu echipa mea, am stabilit o serie de astfel de criterii în perioada în care lucram la Banca Mondială şi acordam asistenţă pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare.

O altă cauză a acestor drame precum cea descrisă în materialul dvs. este fenomenul delincvenţei juvenile, care, din păcate, ia amploare în Neamţ. În paralel cu asigurarea unor condiţii demne pentru copiii noştri, trebuie să ne asigurăm că aceştia vor merge în continuare şi îşi vor continua educaţia. Iar pentru asta e nevoie de măsuri concrete pentru a asigura pregătirea profesorilor din România, dar şi pentru a scădea rata abandonului şcolar. Cred că acordarea unei mese calde zilnice şi a rechizitelor şcolare gratuite sunt soluţii în acest sens. Ca părinte cred că este important să nu permitem nimănui să accepte astfel de tratamente la care sunt supuşi copiii din România. Un stat responsabil nu poate îngădui astfel de cazuri.


Articol complet pe site-ul Ziar Piatra Neamţ.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.