Ziar Piatra Neamț: Principala problemă a municipiului Piatra-Neamț, în viziunea unor persoane publice - Sebastian Burduja

Ziar Piatra Neamț: Principala problemă a municipiului Piatra-Neamț, în viziunea unor persoane publice

Ziar Piatra Neamț: Principala problemă a municipiului Piatra-Neamț, în viziunea unor persoane publice

stbMunicipiul Piatra-Neamț este, într-adevăr, unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării, apreciat de mulți turiști și admirat, poate, de edilii din alte județe. Cu toate acestea, municipiul Piatra-Neamț nu este cu nimic mai diferit la nivel administrativ față de alte unități locale, confruntându-se, ca orice municipiu reședință de județ cu tot felul de probleme, cele mai stringente fiind cele legate de lipsa locurilor de muncă, gradul de îndatorare,  firme căpușă și multe alte probleme care sunt dezbătute mai jos de o parte dintre persoanele publice care au avut bunăvoința să răspundă la întrebarea adresată de ziarpiatraneamt.ro: „Care considerați că este principala problemă a municipiului Piatra-Neamț?”.

Sebastian Burduja, președinte PACT

Municipiul Piatra Neamț a fost cândva „Perla Moldovei”. Astăzi suntem departe de acest ideal, așa cum aproape întreaga Românie este departe de potențialul său remarcabil. Atât pe plan local, cât și pe plan național, principala problemă este lipsa liderilor politici cu viziune, cu dragoste de comunitate, lideri competenți și integri. Iar urmarea directă a acestei realități este cheltuirea cu rea voință sau în prostie a banului public.

Cel mai bun exemplu este construcția super telegondolei în centrul municipiului și îndatorarea bugetului local cu celebrul credit de peste 40 de milioane de lei, la un cost de 3 milioane de lei pe lună. Și garantarea cu veniturile de la buget. Această investiție nu generează locuri de muncă, nu stimulează economia locală și nu aduce venituri semnificative la bugetul local. Mai mult, investiția implică costuri mari pentru mentenanță și exploatare.

Lista problemelor din Piatra Neamț este lungă. Ar mai merita menționate: calitatea precară a învățământului, rata mare a abandonului școlar și lipsa corelării cu piața muncii; locurile de muncă prost plătite, în sectoare economice cu valoare adăugată mică; infrastructura sanitară deficitară; lipsa conexiunilor cu alte centre de oportunitate regionale și naționale; lipsa unei strategii coerente pentru promovarea turismului etc.

Toate aceste rele provin din pixul decidenților politici din ultimul sfert de veac, cu prea puține excepții. Ca să-i schimbăm, însă, trebuie să ne schimbăm mai întâi pe noi înșine și să fim dispuși să luptăm pentru comunitatea noastră. Am vorbit cu sute sau chiar mii de pietreni și nemțeni în ultimele luni. Prea mulți dintre noi am abandonat lupta și preferăm să ne plângem de milă, zicând că „oricum nu se (mai) poate face nimic”. Putem să dezbatem probleme și putem să propunem cele mai inovatoare soluții (cum ar fi programul nostru România pe bune). Dar prima problemă pe care suntem datori să o rezolvăm este în noi înșine și se numește resemnare.

Articol apărut pe site-ul Ziar Piatra Neamț.

Continuare articol: aici

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.