ziare.com: Partidele mici s-au prezentat in Parlamentul European - Sebastian Burduja

ziare.com: Partidele mici s-au prezentat in Parlamentul European

ziare.com: Partidele mici s-au prezentat in Parlamentul European

PEExista alternative pentru aceasta toamna? Ce viziuni ne propun oamenii care s-au hotarat sa se implice? Cum aduc tinerii la cabina de vot? Liderii partidelor mici, care spun ca au aparut ca alternative la PSD si PNL, au raspuns la aceste intrebari in Parlamentul European.

Saptamana aceasta, Nicusor Dan (USR), Sebastian Burduja (PACT) si Dan Masca (Partdiul Oamenilor Liberi - POL) au vorbit romanilor din Bruxelles despre programul lor politic si despre doctrine - asta daca au una - si ce vor face daca vor intra in Parlament.

"Cetatenii isi iau politica inapoi" a fost deviza evenimentului #CitizensAtTheGates din PE, organizat de TheRoundtable.eu, o organizatie a tinerilor romani in sfera politicilor europene - cetatenie, educatie, digitalizare si sport inclusiv. Insa, pana la programe si proiecte, hopul cel mare pentru partidele mici il reprezinta strangerea de semnaturi.

Criza semnaturilor


Toti cei trei lideri au povestit ca se izbesc de aceeasi problema: nu pot participa ca partid la alegeri pentru ca n-au cum sa stranga cele 183.000 de semnaturi, atat cat cere noua lege electorala.

"Avem aceasta criza a semnaturilor pe care ati perceput-o si din mesajele publice. Exista o asteptare fata de noi si din partea oamenilor care vor sa adere, dar trebuie sa spunem deschis ca nu avem resurse, deci daca scrieti si nu va raspunde nimeni trei saptamani, asta pentru ca nu avem resurse", a punctat Nicusor Dan.

Tot din cauza zecilor de mii de semnaturi care trebuie stranse pentru a fi pe buletinul de vot, PACT va participa cu liste complete in judetele Teleorman si Giurgiu si va sprijini sapte candidati independenti.

"Vom contesta la CCR aceasta aberatie a semnaturilor, e o incalcare a dreptului fundamental si constitutional de a candida si de a fi ales", a mentionat Sebastian Burduja.

 Dan Masca se considera crestin-libertarian, deci centru-dreapta. Tot de centru-dreapta se pozitioneaza si partidul lui Burduja:

"In Romania nu e suficient sa fii un partid nou, sa lupti cu PSD sau cu PNL. Credeam ca e de ajuns sa spui oamenilor ca nu ai facut politica veche si te vor urma. Democratia romaneasca nu va fi niciodata solida fara nea' Stelica. Nu m-as nisa foarte mult, in general masurile noastre sunt de centru-dreapta, vizeaza platitorii de taxe, romanii care au copii, vizeaza diaspora. Dar cred ca esenta reprezentativitatii in politica este sa reprezinti toti cetatenii din circumscriptie", considera liderul PACT.

Ce promit


Cei trei lideri au prezentat si cateva masuri din programul partidelor pe care le reprezinta.

Sebastian Burduja

  • scoala pe bune, iar asta inseamna doua lucruri: desfiintarea titularizarii - suntem una dintre putinele tari care au acest sistem pentru profesori; apoi, inspectii scolare da, inspectorate scolare nu - e anormal sa ai un Minister al Educatiei care se verifica pe sine, deci putem face aceasta functie de inspectie scolara printr-o alta institutie care nu apartine de Ministerul Educatiei sau chiar sa apelam la mediul privat
  • pe partea de dezvoltare economica si in special pentru diaspora: putem crea locuri de munca si investitii sprijinind romanii sa vina acasa si punand, sa spunem, doi lei de la stat pentru fiecare leu rapatriat. Stiu ca e o propunere a Guvernului Ciolos, noi spunem din 2011, e nevoie sa facem cat mai curand
  • e nevoie sa crestem rata de ocupare in Romania. Mi-as dori ca nea' Stelica sa beneficieze de un program de formare profesionala, 50% sprijit de statul roman, 50% de un angajator si un om la putere la 50 de ani sa poata sa-si castige o paine
  • eliminarea pragului electoral, din punctul nostru de vedere democratia nu se redistribuie
  • O masura europeana: Romania trebuie sa-si asume un rol de lider adevarat in promovarea extinderii Uniunii Europene. Romania e la periferia UE, de aceea suntem mai putin dezvoltati, haideti sa facem sa nu mai fie Romania la periferie si sa fie si alte tari in UE: cele din Balcanii de Vest, Ucraina si bineinteles Republica Moldova

Articol apărut pe site-ul ziare.com.

Articol integral aici.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.